Page content

ESTA reistoestemming voor Amerika

ESTA reistoestemming voor Amerika

In het algemeen geldt dat alle passagiers, Amerikaanse staatsburgers daar bij inbegrepen, in het bezit moeten zijn van een geldig en een nog niet verlopen paspoort om naar de Verenigde Staten te reizen. Alle paspoorten moeten digitaal leesbaar zijn (Machine Readable, MRP). Als het paspoort uitgegeven is op of na 26 Oktober 2005, dan moet het ook een digitale foto bevatten. Een digitale foto is geprint op de bladzijde en niet in het paspoort gelijmd of gelamineerd.

Het Visa Waiver Programma (VWP)

Het Visa Waiver Programma (VWP) geeft burgers van bepaalde landen waaronder Nederland en België en de meeste Europese landen) de mogelijkheid om naar de Verenigde Staten te reizen als toerist of voor zaken voor maximaal 90 dagen zonder dat je een visa hoeft aan te vragen.

Passagiers die via het VWP naar de V.S. reizen moeten een geldig ticket hebben om terug te gaan of door te kunnen reizen vanuit de V.S., binnen 90 dagen na aankomst in de V.S., voordat je de V.S. binnengaat. Ook als je een aansluitende vlucht hebt naar Canada, Mexico, Bermuda en/of de Caribbean, moet je aan deze vereiste voldoen, tenzij je een rechtmatige inwoner bent van een van deze landen.

ESTA reistoestemming

Daarnaast moet je, in het bezit zijn van een ESTA reistoestemming. Het is altijd de verantwoordelijkheid van de passagier zelf om informatie te krijgen over de benodigde reisdocumenten en visa´s die hij/zij nodig heeft voor het land van bestemming.

Passagiers uit landen die onder het Visa Waiver Program vallen (Nederland en België vallen hieronder), dienen een aanvullende reistoestemming (ESTA) aan te vragen voor de Verenigde Staten. Deze aanvraag kan eenvoudig online worden ingediend en kost USD 14 per persoon.

Klik hier om je ESTA reistoestemming online aan te vragen

Als je naar de Verenigde Staten reist en inwoner bent van een land dat onder het Visa Waiver Program valt, dan moet je een ESTA-reistoestemming (Electronic System for Travel Authorization) aanvragen. Deze reistoestemming moet je uiterlijk 72 uur voor vertrek indienen. Hierna kun je nog wel een ESTA-reistoestemming aanvragen, maar als je geen toestemming mocht krijgen, dan heb je waarschijnlijk te weinig tijd om de benodigde visa alsnog aan te vragen. Je hoeft alleen voor je ESTA-aanvraag te betalen als je een nieuw paspoort hebt, of als je vorige ESTA-reistoestemming verlopen is, een ESTA heeft een geldigheid van 2 jaar.

Het kan tot 72 uur duren voordat de aanvraag van een ESTA-reistoestemming wordt goedgekeurd. Na goedkeuring ontvang je een referentienummer. De ESTA-reistoestemming is 2 jaar geldig. Gedurende deze 2 jaar kun je zo vaak als je wilt naar de VS reizen, totdat één of meerdere antwoorden op de JA/NEE-vragen in de ESTA-aanvraag veranderen, of totdat je paspoort verloopt.

Assistentie bij je ESTA aanvraag nodig?

Bij Evisa application services kun je gebruik maken van een klantenservice, zowel telefonisch als per e-mail. Daarnaast is het mogelijk om bij dit servicebureau een betaling te doen met iDEAL of Bancontact/Mr Cash (als je geen creditcard bij de hand hebt bijvoorbeeld). Evisa application services controleert je aanvraag op eventuele fouten en vervolgens dienen zij de aanvraag in. De totale kosten voor de begeleiding en de ESTA kosten zijn € 25 per persoon (versus USD 14 als je het zelf doet). Als je via Evisa je aanvraag wilt doen: klik dan hier

Informatie over de eTA, de elektronische reistoestemming voor Canada vind je hier.