Page content

Uit eten in Amerika of Canada: 5 tips

Uit eten in Amerika of Canada: 5 tips

Er zijn een aantal dingen anders als je uit eten gaat in Canada of Amerika. Lees onze 5 beste tips om het meeste uit je restaurantbezoek op vakantie te halen.

Tip 1: Ontbijt buiten de deur

In Amerika (en Canada) is het heel gewoon om te ontbijten in een restaurant. Weinig mensen ontbijten thuis. Wij kennen het fenomeen ontbijtrestaurants niet zo, in Amerika en Canada is dat echter heel gewoon. Er is ook een specifieke kaart die alleen voor het ontbijt geldt en je kunt die uitsmijter van de ontbijtkaart dan ook niet meer bestellen op andere tijdstippen van de dag. Het menu is enorm breed bij ontbijtrestaurants, er zijn vaak tientallen manieren waarop je eieren kunt eten en daarbij wordt er vaak spek, toast en aardappelen geserveerd. Daarnaast zie je vaak allerlei pannenkoeken en muffins in allerlei varianten. De koffie in dit soort restaurants is vaak niet geweldig, je krijgt meestal een slappe filterkoffie en als je die op hebt krijg je direct een (gratis) refill. Als je in een nieuwe bestemming komt, vraag dan naar het beste ontbijtrestaurant want iedereen weet wat de goede restaurants zijn. Dompel je vervolgens onder in die knusse ontbijtsfeer, het is echt vaak een gezellige boel zo 's ochtends in die restaurants.

Tip 2: Wait to be seated

In Europa kun je met een drankje gerust een uur aan een tafel zitten. Dat is ondenkbaar in Amerika. De bedoeling van de bar of het restaurant is om zo vaak mogelijk nieuwe klanten aan de tafel te hebben. Je merkt dit ook aan de snelle bediening, de obers lopen af en aan. Je zult merken dat je veel sneller klaar bent dan je dat 'thuis' gewend bent. Klaar met eten? Vraag de rekening, als die al niet op tafel ligt,  laat je fooi achter en zorg dat je weggaat. De volgende gasten staan vaak al te wachten. Bij het binnenkomen in het restaurant is het ongebruikelijk om zelf een vrije tafel te bezetten. Er staat vaak ook een bordje bij de entree 'wait to be seated'. Dat betekent dat je bij de entree van het restaurant moet wachten tot een ober naar je toe komt. De ober zorgt dat je een tafel krijgt. Het typisch Nederlandse gebruik om gezellig tafels bij elkaar te schuiven met een groter gezelschap is absoluut not done in Amerika!

Tip 3: Vraag een doggie bag

Amerikaanse porties zijn enorm. Meestal is het te veel om op te eten. Als je je eten niet op kunt, zal de ober je waarschijnlijk voorstellen om het mee te nemen. Mocht dat niet het geval zijn, geneer je dan niet en vraag om een doggie bag, niemand vindt dat vreemd.  Je krijgt vervolgens een bakje waar je zelf in kunt doen wat je wilt meenemen of het bord wordt van tafel gehaald en je krijgt een zak of bakje terug.

Tip 4: Fooi hoort er bij

Als je in Amerika naar een restaurant gaat betaal je normaliter een fooi tussen de 10 en 20%. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de service van het bedienend personeel.  Om te snappen waarom dit systeem er is, moet je weten dat restaurantpersoneel van de werkgever maar een minimaal salaris ontvangt. Soms zelfs alleen naar een ziektekostenverzekering en huisvestingsvergoeding. Deze mensen moeten het grootste gedeelte van hun inkomsten uit de fooien halen. Sommigen mensen vinden daarom dat je zelfs bij een slechte behandeling altijd een fooi moet geven.

wine-and-cheese me4nukaart-corks-kicking-horse restaurant Whistler

Tip 5: Bouw je reputatie op

Als je wat vaker wilt gaan eten in hetzelfde restaurant kan het geen kwaad om de eerste keer een extra dikke fooi te geven.  Denk bijvoorbeeld aan een situtie dat je in het restaurant in de accommodaties wat vaker zult eten. Een fooi die indruk maakt wordt onthouden. Daar zul je de volgende keren bij je bezoek van kunnen profiteren. Je krijgt net even die betere tafel of je wordt iets sneller geholpen. 1 ding is zeker:  de glimlach is groter. De service is gewoon beter. Probeer dit niet als hebberigheid van het bedienend personeel te zien maar zie het als een betere kwaliteit van je eigen vakantie!

Lees meer hierover in: Hoe werkt het eigenlijk met fooien geven

 

Else Schepers
Else Schepers is als ski touroperator actief. Op deze website deelt ze samen met haar team en gastbloggers insidertips en ervaringen om je te inspireren voor een winterse droomreis naar Canada of Amerika.