Page content

Amerika, een introductie

Amerika, een introductie

De VS staat bekend om het hebben van alles wat groot en opzichtig is, en de Amerikaanse skigebieden zijn daarop geen uitzondering. Veel van de USA skigebieden zijn groot. Er zijn een aantal skigebieden met bekende namen, zoals Vail Ski Resort en Aspen. Er zijn veel voordelen aan skiën en snowboarden in de Verenigde Staten.

Ze hebben er uitstekende liftsystemen waardoor er nauwelijks wachtrijen bij de liften zijn. De kwaliteit en de hoeveelheid sneeuw is echter het grootste verschil met Europa. Waar in Europa zo’n 3 a 4 meter sneeuw in de Alpen valt, is dat in de Amerikaanse skigebieden gemiddeld zo’n 7 a 8 meter! De droom van veel Europeanen is om in de mooie droge poedersneeuw te skiën. ook wel bekend als Champagne Powder. Als je de uitgebreide faciliteiten er bij telt en je een voorstelling maakt van de klassieke hoge normen van de Amerikaanse gastvrijheid dan is de enige juiste vraag: waarom zou je niet willen skiën in Amerika?

USA skigebieden

In Amerika zijn de skigebieden  verspreid over diverse staten. De meest bekende skistaat is Colorado, hier zijn dan ook maar liefst 27 resorts verspreid over de Rocky Mountains. Voorbeelden van skigebieden in Colorado zijn Aspen, Breckenridge en Vail en de familie-vriendelijke resorts van Keystone en Winter Park.

In de staat Utah zijn er ook geweldige skigebieden, de meeste liggen dicht bij Salt Lake City zoals The Canyons, Park City en Deer Valley. Skiën in Utah is bijzonder goed geschikt als je veel kans op poedersneeuw wilt maken. Hoewel de gebieden in Colorado bekender zijn, beweren de inwoners van Utah dat de echte poeder in hun staat valt. En er valt sneeuw in overvloed!

Misschien denk je niet direct aan skiën bij de staat Californië maar deze mag je zeker niet overslaan in je overweging! Skigebieden in Californië zijn Heavenly, Squaw Valley en Mammoth Mountain, deze liggen allemaal rondom Lake Tahoe.

In het noorden liggen de staten  Idaho, Washington, Montana en Wyoming. In die laatste staat ligt de bestemming Jackson Hole, dit is een topgebied voor absolute experts die op zoek zijn naar uitdaging.

Hoewel het betere skiën in het westen gebeurt, zijn er ook tal van Amerikaanse skigebieden in het oosten van de Verenigde Staten in de staten New York en Vermont bijvoorbeeld. Killington en Sugarloaf zijn de bekendste namen. Door het imago dat de sneeuw(kwaliteit) het daar niet haalt bij de sneeuw in Colorado en Utah, worden deze gebieden niet vaak bezocht door internationale bezoekers.

Tot slot zijn er ook skigebieden in Alaska, deze gebieden worden bezocht door fanatieke heliskiërs. Voorbeelden hiervan zijn Alyeska in de buurt van Anchorage, of Mt Eyak in Cordova.

Heli skiën in Canada en cat skiën in Amerika

Als je de pistes en de bowls van het afgebakende skigebied helemaal hebt verkend of je wilt een keer een dagje echt backcountry, dan kun je een dag heliski of catski overwegen. Helikopter skiën en cat skiën zijn een geweldige manier om te skiën of boarden in de verse poeder zonder dat je je beurt moet afwachten omdat er nog anderen zijn.

Heli skiën in Alaska is wereldberoemd. Alaska heeft veel heli-ski-operators, met name rond de Chugach Range in de buurt van Girdwood, Valdez en Cordova. De meeste heli ski pakketten die hier aangeboden worden zijn meerdaagse pakketten voor deskundigen die niet terugschrikken van een flinke steile helling. Door de maritieme invloeden is het ‘snowpack’ relatief stabiel.

In de lager gelegen 48 staten van Amerika, zijn er slechts zeven helikopter ski bedrijven, dit komt ook omdat de overheid in Amerika het helikopterskien verbiedt . In Canada zijn veel meer heliski organisaties, lees hierover ook ons artikel helikopter skiën in Canada, een introductie voor meer informatie. Er zijn wel heel veel mogelijkheden om te cat skiën in Colorado, en ten minste acht andere staten bieden ook snowcat skiën. Veel van de Amerikaanse cat skiën bedrijven zijn  naast of vlak bij de skigebieden gevestigd, zodat ze gemakkelijk te bereiken zijn.

Sneeuwval in US skigebieden

Als je van veel sneeuw houdt, dan zul je niet teleurgesteld zijn als je naar de Verenigde Staten gaat. Als je wereldwijd kijkt naar de statistieken van de gemiddelde jaarlijkse sneeuwval, zie je dat in de top twintig maar liefst 12 Amerikaanse skigebieden zitten. Die overvloedige sneeuwval is deels te wijten aan de Noord-Zuid oriëntatie van een aantal bergketens. Aleyska in Alaska (waar volop geheliskied wordt) mag zich verheugen op ruim 18 meter gemiddelde sneeuwval per jaar. Kirkwood in Californië heeft 15,2 meter als gemiddelde in de statistieken staan en in Utah zijn er ook diverse gebieden die jaarlijks boven de 12 meter sneeuw uitkomen.

Meer redenen om te gaan skiën in Amerika

Naast het skiën en snowboarden, bieden de Amerikaanse skigebieden enorm veel leuke activiteiten aan. Dat varieert van entertainment overdag (voor kinderen) en live muziek tijdens de après-ski tot spellen die georganiseerd worden en demonstraties die gegeven worden. Er zijn ook erg veel nieuwe sportieve activiteiten met een hoge fun factor, zoals tubing en ziplinen.

Een ander groot voordeel is het ruime aanbod om te shoppen. Winkelen in Amerika is niet alleen interessant vanwege de merken en de prijzen, maar een shoppingmall of outlet bezoeken is voor veel vakantiegangers ook een lekker dagje uit. Zorg dus dat je je creditcard gevuld hebt!

Het is maar goed dat de Amerikaanse skigebieden groot zijn want de porties die je voorgeschoteld krijgt bij alle maaltijden zijn dat ook. Je hebt al die pistes en ski meters wel nodig om alle calorieën van de royale Amerikaanse porties  te verbranden! Enjoy!

Lees ook: de beste tips voor je wintersport vakantie in Amerika

Best of wintersport Amerika