Page content

Telluride

Telluride

Weggestopt in het zuidwesten van Colorado ligt het kleurrijke mijnstadje Telluride. Deze bestemming bestaat uit het historische downtown Telluride en met de gratis gondel ben je in 13 minuten in het Mountain Village aan de voet van het skigebied van Telluride.

Telluride, het dorp

Gelegen op anderhalf uur rijden van Montrose Airport en op tien kilometer van Telluride Airport is Telluride goed te bereiken met een overstap op één van de grote internationale luchthavens. Een huurauto heb je hier niet nodig, een shuttle bus brengt je van het vliegveld naar Telluride en ook in het dorp zelf is het transport perfect geregeld met de gratis Galloping Goose shuttle service. De Mountain Village ligt op 2908 meter hoogte (!) en is een modern doch knus bergdorp met luxe hotels en appartementen, stijlvolle winkels en gezellige restaurants. Het dorp is in Europese alpenstijl gebouwd en de warme, verwelkomende sfeer bezorgt je direct een vakantiegevoel. Pistes lopen door het dorp, waardoor je vanuit veel accommodaties direct toegang hebt tot het skigebied. Met 1 gondelrit vanuit Mountain Village daal je af naar downtown Telluride. Het historische centrum van Telluride bevindt zich rondom Main Street waar de voorgevels van de winkels gekleurd zijn en de uithangborden je doen denken aan minstens een eeuw geleden. Met zo’n zestig restaurants, twintig bars en volop winkels is Telluride een charmant en levendig dorp met mogelijkheden voor jong en oud. Een rit met de gratis gondel is al een beleving op zich, vooral als je dit ’s avonds doet, het uitzicht op het verlichte Telluride is prachtig! De accommodaties liggen verspreid over downtown en het Mountain Village en lopen uiteen van luxe vijfsterren hotels tot standaard low budget studio’s. Wanneer je in downtown Telluride verblijft kun je aan het einde van de dag terug skiën tot aan het dorp.

Telluride, het skigebied

Gekscherend wordt de oorsprong van de naam ‘Telluride’ wel eens afgeleid van een mompelend ‘To hell you ride’, maar skiën en snowboarden is verre van ‘hell’, dit is een paradijs voor wintersporters! Het skigebied is geschikt voor alle niveau’s met onder andere beginnersafdalingen voor de startende skiërs en snowboarders, brede, lange pistes voor de gemiddelde skiër en een fantastisch snowpark voor de adrenaline-jagers. Telluride heeft een paar mooie uitdagingen voor de gevorderden en experts. De Revelation Bowl en Gold Hill afdalingen zijn een begrip onder de diehards, daarnaast is er nog een extreem terrein waar je naar toe moet lopen. De groene afdalingen rondom Mountain Village zijn glooiend en ideaal voor de beginners. De Meadows area heeft een eigen lift, de Chondola, en alle pistes eindigen in het dorp waardoor het perfect is voor families met kinderen. Zodra je de basis beheerst kun je een stap hoger gaan en de lift omhoog nemen om de Galloping Goose afdaling aan te gaan. Telluride is zeer geschikt voor de fans van blauwe afdalingen. De Village Express en Polar Queen Express liften zijn volledig toegewijd aan de gemiddelde skiër. Daarnaast kun je de uitdaging met de Porspect Bowl aan gaan, waar je off piste kunt skiën, dit is echt de perfecte plek na verse sneeuwval. De gevorderde en expert skiërs en snowboarders kunnen zich uitleven in de Black Iron Bowl, Gold Hill en Palmyra Peak. Ook Revelation Bowl is hemel op aarde voor de poedersneeuwzoekers. Met iets minder verse sneeuw verandert deze bowl in één grote buckelpiste. Telluride heeft een aantal prachtige tree-runs, waarbij je tussen de bomen door skiet. Leer het skigebied kennen door mee te gaan met één van de gratis Meet the Mountain tours die dagelijks om 10 uur vertrekken vanaf de top van de Coonskin (Lift 7).

Helikopter skiën in Colorado – Amerika

In Amerika wordt niet zoveel ge-heliskied als in Canada. Eenvoudigweg omdat het niet toegestaan is. Als je in Colorado bent en je wilt graag heli-skiën, dan ga je naar Telluride. Deze bestemming is de enige in heel Colorado waar de heli’s gebruikt mogen worden om poederzoekers boven in de bergen af te zetten. De organisatie Helitrax is ter plaatse de (enige) opererende heliski-organisatie en zorgt ervoor dat je een topdag beleeft. Wil je meer weten over helikopter skiën in Canada? Lees dan dit artikel