Page content

Banff

Banff

Als één van de bekendste dorpen van de Canadese Rockies, gelegen midden in het National Park is Banff de perfecte bestemming voor iedere wintersportliefhebber. De combinatie van een gezellig en bruisend dorp met drie geweldige skigebieden maakt dit dorp tot een droombestemming. En je bent er zo!

Banff, het dorp

Banff ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Calgary en is goed te bereiken met zowel een huurauto als een bustransfer. Banff is ooit gebouwd als service punt voor bezoekers aan het National Park. Al snel kwamen er zoveel natuurliefhebbers naar het park dat er ook hotels en winkels voor de toeristen nodig waren. Zo groeide Banff binnen korte tijd uit tot de levendige gemeente die het nu is. Wanneer je in de hoofdstraat loopt en je kijkt om je heen, dan zie je rondom de bergtoppen. Banff is één van de oudste dorpen van de Rockies en door de historische gebouwen straalt het dorp een warme, authentieke sfeer uit.

Banff Avenue: hoofdstraat volop winkels

De hoofdstraat van Banff bestaat uit talloze winkels, bars, restaurants en gezellige koffietentjes. Voor souvenirs slaag je zeker in Banff. In de winkelstraat zijn er hier en daar ingangen naar kleine overdekte shopping malls waar je een uitgebreid en gevarieerd aanbod vindt. De accommodaties in Banff bevinden zich voornamelijk aan de hoofdstraat. Een enkel hotel vind je in het centrum, de meeste net daar buiten. Veel wintersporters kiezen voor Banff als uitvalsbasis voor de 3 skigebieden: Mt. Norquay, Banff Sunshine en Lake Louise Ski Area, samen de Ski Big 3.

Klik hier om de plattegrond van Banff te bekijken

Skigebied Mt. Norquay

Mt. Norquay ligt op tien minuten rijden van Banff en is hiermee het favoriete skigebied van de locals. De dubbel zwarte afdalingen in dit skigebied trekken elk jaar volop extreme skiërs, maar laat je niet afschrikken, want de helft van de pistes is voor beginnende en gemiddelde skiërs. Het skigebied van Mt. Norquay is klein met 28 pistes, maar de perfect geprepareerde pistes en fantastische uitzichten op Banff en de omliggende bergen maken dit skigebied zeker de moeite waard om te bezoeken.

Skigebied Banff Sunshine

Gevarieerd, uitdagend, extreem en verreweg de meeste sneeuw van de omgeving. Dat gaat op voor Banff Sunshine, bij de locals bekend als Sunshine Village. Het skigebied ligt op zo’n 20 minuten rijden van Banff. Ook hier zie je prachtige bergtoppen, adembenemende uitzichten en wat natuurlijk het belangrijkst is: perfecte poedersneeuw! Het skigebied van Banff Sunshine wordt gevormd door drie bergen: Goat’s Eye Mountain, Lookout Mountain en Mount Standish. Goat’s Eye heeft voornamelijk zwarte en dubbel zwarte afdalingen, de zogenaamde double black diamonts. Fans van buckelpistes en steile afdalingen komen hier volop aan hun trekken. Het terrein van Lookout Mountain is geschikt voor alle niveaus. Vanaf de top van de Continental Divide Express heb je een magnifiek panorama uitzicht en kun je de 3620 meter hoge Mount Assiniboine zien. Mount Standish is voornamelijk geschikt voor beginners en gemiddelde skiërs. Er zijn een aantal mooie, brede, groene en blauwe afdalingen, maar ook de gevorderde wintersport kan hier prima uit de voeten op de zwarte pistes aan de rand van het skigebied.

Skigebied Lake Louise Ski Area

Lake Louise Ski Area, op ca. 40 minuten van Banff, is in één woord: geweldig! Je wordt hier op je wenken bediend met brede, glooiende pistes, onbegrensde off piste mogelijkheden en meer skiterrein dan je in een week kunt skiën. Front Side, South Face, Larch en Powder Bowls zijn de vier berghellingen van het skigebied. De voorkant van de berg is zeer geschikt voor beginners en gemiddelde skiërs. De gevorderde wintersporters en experts kunnen de strijd aan gaan met de zwarte en dubbel zwarte afdalingen aan de achterzijde van de berg in de Powder Bowls. In deze zogenaamde bowls worden de ongeprepareerde afdalingen Super Steeps genoemd en ben je verzekerd van een adrenalinekick! Op een zonnige dag kun je met de zon mee skiën door te beginnen aan de achterzijde, op het midden van de dag te verhuizen naar de Larch zijde en te eindigen aan de voorkant.

Bekijk de pistekaarten van alle drie de skigebieden

Lees ook:

Banff of Lake Louise? Wij zeggen: alle twee!

Banff, Canadese plaats met Hollandse roots

De 9 beste poederpistes in Banff en Lake Louise

Spring ski in Sunshine Village bij Banff

Bekijk alle accommodaties in Banff