Page content

Fernie

Fernie

Fernie Alpine Resort is een klein ski resort, speciaal gebouwd voor de wintersport en het ligt aan de voet van de berg. Het is een perfecte bestemming om een skisafari te starten want in 3 uur rijden vanaf Calgary ben je in Fernie in het hart van de Elk Valley.

Fernie, het dorp

In Fernie verblijf je ‘in town’ of ‘on mountain’. Als je snel de pistes op wilt, kies je het beste voor het skidorp ‘on mountain’. Daar voel je je al gauw thuis: het is knus, overzichtelijk en het ligt prachtig tussen de bomen. De accommodaties liggen veelal aan de piste. Bij Guest Services kun je terecht voor het boeken van skilessen en activiteiten en de skihuur bevindt zich aan de piste bij de Deer Chairlift. Het skidorp heeft één centraal plein waaraan de daylodge en enkele restaurants liggen. Après skiën doe je daar in de Griz. De Alpine Ski & Sports Boutique heeft een breed aanbod van sportkleding, materiaal en souvenirs, leuk om eens binnen te lopen. In de kleine supermarkt kun je terecht voor de noodzakelijke boodschappen en voor een lekkere kop koffie raden wij de Slopeside Coffee and Deli aan waar Starbucks koffie geschonken wordt. Voor meer winkels, restaurants en entertainment rij je in nog geen tien minuten naar het oude mijndorp Fernie.

Downtown Fernie

Als je op je gemakt wilt opstarten ’s ochtends en ’s avonds lekker door de stad wilt slenteren, is dit de plaats waar je je accommodatie moet boeken. Als je ‘in town’ verblijft, probeer dan eens Big Bang Bagels om te ontbijten met de bekende bagel, maar dan in talloze varianten. Een aanrader voor een uitgebreid ontbijt is Mugshot Cafe, niet alleen hangt er een hele leuke sfeer, je kunt er echt heerlijk uitgebreid ontbijten zodat je een goede bodem hebt voor een poederdag in de sneeuw! De inwoners van Fernie zijn trots op de oude gebouwen (in Canada is 100 jaar oud voor een gebouw, wij Europeanen hebben natuurlijk een veel langere historie) en Fernie geniet in de regio bekenheid als een mooi stadje met veel oude gebouwen en hippe winkels waardoor het een prachtig  authentiek dorp is.

In Fernie geldt de 20 centimer regel: wanneer er meer dan 20 centimeter sneeuw valt, zijn alle winkels ’s ochtends of tussen de middag dicht zodat iedereen kan genieten van de verse poedersneeuw. En als je de legende van de Griz moet geloven zorgt hij er geregeld voor dat dit gebeurt. Volgens deze legende werd er in 1879 een jongen geboren in een grizzly beer grot in de bergen rondom Fernie. Hij groeide op tot een opvallend grote en sterke man die door skiërs werd gespot op de top van de berg met een jas en muts van berenvacht aan terwijl hij met een geweer sneeuw uit de lucht schoot. Deze poederkoning wordt elk jaar geeërd tijdens het Griz Festival. In 2009 was Fernie het decor voor een film van John Cusack, Hot Tub Time Machine.

Fernie, het skigebied

Met ruim 140 pistes, vijf bowls en een perfecte beginnerszone is Fernie een skigebied voor elk niveau skiër of snowboarder. In combinatie met een gemiddelde sneeuwval van zo’n negen meter per jaar (!)  is dit de ideale wintersportbestemming. Het skigebied Fernie ligt tegen de indrukwekkende toppen van het Lizard gebergte aan en biedt meer dan voldoende uitdaging voor iedereen. Wij raden je absoluut aan om je skiverblijf in Fernie te beginnen met een tour met één van de Mountain Tour Guides. Op deze manier leer je het skigebied en de verschillen tussen de bowls goed kennen.

Fernie

Fernie Alpine Resort2

Voor de beginnende skiërs en snowboarders is het onderste gedeelte van de berg perfect. Neem de Deer Chairlift of de Elk Quad omhoog en vanaf de top van deze liften gaan er meerdere, brede, prachtig glooiende afdalingen naar beneden. Ben je klaar voor wat meer uitdaging ga dan de Lizard Bowl in waar lekker veel blauwe pistes naar beneden leiden. En let eens op het adembenemende uitzicht waar je onderweg door wordt omsingeld. De gevorderde skiërs en snowboarders kunnen hun geluk op in de Lizard, Currie en Cedar bowl waar brede blauwe afdalingen als Cascade and Bow liggen te wachten. Voor afdalingen tussen de bomen (deze afdalingen worden glades genoemd) is Timber Bowl uiterst geschikt. Ook experts hoeven zich in Fernie niet te vervelen. Elke bowl beschikt ook over zeer avontuurlijk en uitdagend terrein. Probeer in de Cedar Bowl de Steep & Deep and Gorbie afdalingen. In de Lizard Bowl zijn de afdalingen vanaf Saddle goed voor een serieuze adrenalinekick. Aan de andere kant van Saddle biedt de Currie bowl enkele zeer pittige afdalingen en ook de Siberia bowl is zeer de moeite waard.  Als je tijdens het skiën of snowboarden zin hebt in een drankje, wip dan even binen bij het Lost Boys Café, deze ligt boven aan de Timber Chair en alle locals kennen deze gezellige pub.

Als je in Fernie bent kun je eigenlijk niet om het catskiën heen, dan ga je met een pistebully naar onaangeraakt terrein. Wil je daar meer van weten? Stuur ons dan een e-mail!

Fernie

Fernie maakt deel uit van de Powder Highway, lees hier over de magische Powder Highway

LEES OOK: 

Sabbatical, tussenjaar of skilover? Doe een 11-weekse training in Fernie tot (niveau) ski/snowboardleraar