Page content

Canada, een introductie

Canada, een introductie

Wintersport in Canada is de droom van elke skiër of snowboarder. De droge poedersneeuw is de beste ter wereld. En aan sneeuw is er geen tekort! Er valt jaarlijks tenminste 7 meter in de bergen, in sommige gebieden zelfs 12 meter per winter! De gebergtes in Canada zijn groots en beeldschoon. Een belangrijk verschil met Europa is dat de boomgrens veel hoger ligt in Noord Amerika, dus je skiet tussen prachtige besneeuwde bomen. De infrastructuur van de liften en alle faciliteiten zijn indrukwekkend zonder dat het allemaal te groots is, het is vooral ontspannen vanwege de ruimte op de piste, de ontspannen sfeer en vriendelijke bevolking. In Canada is het serviceniveau zeer hoog en oprecht. Geen plastic glimlach maar oprechte interesse. 

Met uitzondering van de meest populaire skigebieden Whistler en Banff voelen de Canada skigebieden bijna verlaten, je bent regelmatig alleen op de piste, dat is iets wat wij in Europa niet kennen. En als je nog meer rust wilt, dan kunt je in Canada gaan heli skiën. Heli skiën in Canada is wereldberoemd! Een alternatief is cat skiën waarbij je met een soort pistebully naar een onaangeraakte poeder afdaling wordt gebracht.  Skiën in Canada: wij geven je graag een introductie.

Wintersport in Alberta – Canada

In de provincie Alberta zijn verschillende skigebieden. Alberta staat bekend om zijn buitengewone lange seizoenen. De meeste wintersporters zullen rechtstreeks met de KLM naar Calgary vliegen en vandaar is het maar een uurtje rijden naar Banff. Dichtbij de stad Banff liggen 2 skigebieden: Mount Norquay en Sunshine Village. Mount Norquay ligt op 5 minuten van de stad, heeft 28 pistes en is vooral geliefd bij gezinnen. Sunshine Village (dat ook gedeeltelijk in BC ligt) is het grotere skigebied van Banff en ligt op 15 minuten rijden van de stad. Sunshine is een echt poeder skigebied. Door de hoge ligging middenin Banff National Park (ruim 2.100 meter ) is dit een zeer sneeuwzeker skigebied, het skigebied is ieder jaar tot laat in mei geopend (meestal sluit het als laatste skigebied met Whistler, pas tussen 15 en 25 mei).  Deze beide Banff skigebieden vormen samen met Lake Louise de Tri Area. Lake Louise is één van de grootste skigebieden van Noord Amerika. Lake Louise ligt op ca. 45 minuten rijden van Banff maar je kunt ook in de plaats Lake Louise zelf overnachten.

Je kunt er ook voor kiezen om naar Edmonton te vliegen. Edmonton is de hoofdstad van de provincie Alberta en is bekend als festivalstad en tevens vind je er een van de grootste shopping malls van het land. Vanaf Edmonton rij je in vier uur naar Jasper, de plaats van het skigebied Marmot Basin. Jasper Marmot Basin staat garant voor een prachtige winterervaring. Als je de ruimte wilt of een piste voor jezelf wilt hebben, dan zit je hier goed. En wie wil dat nou niet? Geen rijen, maar stille weidse pistes. Al moet je de piste wel af en toe delen met wilde dieren, die ook af komen op het ruige berglandschap en gevarieerde natuur van de Rocky Mountains. Jasper is overigens ook te bereiken vanuit Banff en Lake Louise, dan rij je een uurtje langer maar komt je wel over de prachtige en wereldberoemde Icefields Parkway. Deze weg slingert van de ene gletsjer naar het volgende natuurwonder en staat daarom in de top van de mooiste wegen ter wereld. De skigebieden van Banff, Lake Louise en Jasper zijn uitstekend te combineren in een skisafari.

Naast de Tri Area en Jasper Marmot Basin kun je in Alberta ook skiën in het skigebied Nakiska. Op een uur rijden van het vliegveld van Calgary en Banff ligt het kleine, maar prachtige Kananaskis met het bijbehorende Olympische skigebied Nakiska. Perfect om een skisafari te beginnen of te eindigen! Kom je na een vlucht aan in Calgary en heb je geen zin om in de stad te verblijven maar wil  je het liefst zo snel mogelijk de natuur in? Kies er dan voor om de eerste nacht(en) door te brengen in het authentieke Kananaskis. Het dorp is maar klein, maar alles wat je nodig hebt voor één of twee dagen skiën is hier aanwezig.

Bekijk onze skisafari Offline in Alberta

Wintersport in British Columbia (BC) – Canada

British Columbia is de meest westelijke provincie van Canada en heeft enorm veel berggebied. De steile bergketens beginnen bij de kust en gaan helemaal door tot aan de Canadese Rocky Mountains. Door de noordelijke ligging vallen er flinke hoeveelheden sneeuw. Er zijn heel veel skigebieden in British Columbia (BC). De meest bekende is ongetwijfeld Whistler Blackcomb omdat dit het grootste skigebied van heel Noord Amerika is. Whistler ligt op ca. 2 uur rijden  van Vancouver. Whistler heeft een groot terrein dat varieert van soft tot pittig. Whistler biedt een overvloed aan activiteiten voor niet-skiers en je kunt kiezen uit meer dan 100 verschillende accommodaties.

Verder landinwaarts vind je de skigebieden Sun PeaksSilver Star en Big White. Deze drie BC skigebieden hebben alle drie een heel behoorlijk skigebied en zijn zeer gezinsvriendelijk. Sun Peaks heeft in het seizoen 2014-2015 het skigebied enorm uitgebreid en hoort nu bij de grootste gebieden van Canada. Een combinatie van Whistler en Sun Peaks is een fantastische route voor een mooie skisafari voor een wintersport in Canada!

Verder naar het binnenland (interior BC) vind je de beruchte powder triangle (de poeder driehoek) ook wel de powder highway genoemd). Ten oosten van Silver Star, in de buurt van de stad Revelstoke ligt Revelstoke Mountain Resort. Dit skigebied bestaat pas sinds 2007 en is nog volop in ontwikkeling. Revelstoke heeft een ‘scene’ voor zeer gevorderde skiërs en boarders en het is tevens de enige bestemming waar je zowel kunt heliskiën, catskiën en piste skiën. Iets verder naar het oosten, in de buurt van de stad Golden ligt het skigebied Kicking Horse. Kicking Horse heeft een aantal overeenkomsten met Revelstoke, het is ook een relatief nieuw skigebied en nog volop in ontwikkeling. Kicking Horse is echter niet alleen heel interessant voor ervaren skiërs en snowboarders maar ook geschikt voor families en beginnende skiërs. Daarnaast zijn de accommodaties in Kicking Horse prachtig. Als je zuidelijk rijdt, kom je terecht bij Panorama, een mooi all-round skigebied met betaalbare opties voor families. Ook Fernie  is een gezinsvriendelijk  all-round skigebied. Fernie geniet bekendheid als poeder ski bestemming. Kimberley is bekend om de vele zonuren en de droge Purcell poedersneeuw. Red Mountain is een BC skigebied vlakbij de Amerikaanse grens en behoort tot één van de grootste skigebieden van Canada. Red Resort is nog erg onbekend maar mateloos populair bij gezinnen uit de regio en de harde kern skiërs en boarders uit een grotere regio. Een uur ten noorden in de buurt van Nelson BC is Whitewater, een back to basic skigebied met waarschijnlijk de meeste én de beste poeder in Canada. De skigebieden in interior BC zijn ieder afzonderlijk eigenlijk te klein voor een hele skivakantie, een absolute aanrader is het daarom om deze skigebieden te combineren in een skisafari, dan heb je het beste van alles! Je kunt hier volop genieten, er zijn geen wachtrijen bij de lift en de pistes zijn zeer gevarieerd.

Wintersport in Quebec – Canada

In het Oosten van Canada wordt ook geskied. Een groot voordeel voor ons Europeanen is de kortere afstand. Waar het tijdsverschil met BC en Alberta oploopt tot 8 à 9 uur, is dat in Quebec’s maar 6 uur. Daarnaast is het minder ver vliegen wat voor mensen die snel last hebben van een jetlag een stuk fijner is. Québecs meest populaire wintersportlocaties liggen rond Quebec City en Montreal. Door de ligging dichtbij de stad Quebec is een wintersportvakantie in Le Massif, Stoneham of Mont Sainte-Anne goed te combineren met een bezoek aan de stad zelf. Vrijwel overal in Canada wordt Engels gesproken, behalve in delen van het Frans-Canadese Quebec, dat is een belangrijke reden voor de populariteit onder Belgische wintersporters.

Het charmante en kleurrijke Mont Tremblant ligt in het Laurentians gebergte op zo’n 1,5 uur rijden van Montréal. De Canadese gastvrijheid in combinatie met de Franse invloeden en een gevarieerd skigebied zijn de ingrediënten voor een heerlijke skivakantie. Het pittoreske, autovrije dorp straalt zoveel sfeer en gezelligheid uit dat iedereen zich hier direct thuis voelt. Mont Tremblant is erg populair bij Belgische wintersporters, mede doordat er vanaf Brussel rechtstreeks wordt gevlogen op Montréal. Om rechtstreeks te kunnen vliegen naar de luchthavens Calgary, Edmonton en Vancouver moeten de Belgische wintersporters namelijk altijd vliegen vanaf Amsterdam.

Wintersport in Ontario – Canada

In Ontario, in Centraal Canada, zijn kleinere bergen dan British Columbia en Alberta. Er zijn hier diverse skigebieden maar deze zijn vooral geschikt voor de lokale bevolking. De skiheuvels bevinden zich voornamelijk in het zuiden van Ontario. Blue Mountain is de grootste van deze provincie met 15 liften en 101 hectare piste.

Lees ook: The best of wintersport in Canada

Best of wintersport Canada