Page content

Jasper Marmot Basin

Jasper Marmot Basin

Ooit gevestigd door pelsjagers en nu een levendig bergdorp. Met 4500 inwoners is Jasper knus en gezellig en elk jaar weer komen duizenden wintersportlief- en natuurliefhebbers deze kant op.

Jasper, het dorp

Jasper ligt in het hart van het Jasper National Park midden in de Rocky Mountains. Het dorp staat bekend om de prachtige natuur, het volop aanwezige wildleven en de ontzettend gastvrije bevolking. De weg naar Jasper toe alleen al is de moeite van een bezoek waard. Jasper is een klein dorp maar met de faciliteiten van een stad. Zo zijn er leuke winkels, een bioscoop, goede restaurants en gezellige bars. Ook een aqua- en sportcentrum ontbreekt niet in dit dorp. Vanuit Jasper kun je naast het wintersporten talloze uitstapjes maken naar de omliggende meren en diverse gletsjers. Zorg ervoor dat je de gratis krant, The Fitzhugh, in handen krijgt voor een lijst met evenementen en live muziek in Jasper.

Jasper Marmot Basin

Jasper – Marmot Basin

Op twintig minuten rijden van Jasper ligt het mooie en overzichtelijke skigebied Marmot Basin. Met 91 afdalingen en veel variatie is dit skigebied geschikt voor elk niveau skiër of snowboarder. Marmot Basin wordt gevormd door Marmot Peak en Marmot 2. Samen met Eagle East en Chalet Slope vormen deze vier bergzijden een veelzijdig skigebied met geweldig skiterrein voor zowel beginners, gemiddelde skiërs als experts. En waar je je ook bevindt op de berg, overal word je omringd door het adembenemende uitzicht over Jasper National Park en de Athabasca Valley. Bovendien zul je in Marmot Basin versteld staan over hoe rustig het op de pistes is: er zijn geen wachtrijen voor de liften en je hebt de pistes geregeld voor jezelf. Zoals de locals het zelf zeggen: Marmot Basin is ‘crowdfree’.

Het skigebied

Het voordeel voor beginnende skiërs en snowboarders is dat elke lift, behalve the Knob Chair, toegang geeft tot een groene afdaling, waardoor het voor families en vriendengroepen met verschillende niveaus ideaal is. De eerste afdalingen zullen gemaakt worden vanaf de School House sleeplift om daarna een stapje verder te gaan en één van de stoeltjesliften omhoog te nemen. Als beginner kun je ook naar het bovenste gedeelte van het skigebied zodat je boven de boomgrens uitkomt. Basin Run, Easy Street en Sleepy Hollow zijn echte aanraders met prachtige vergezichten vanaf de top. De gemiddelde skiërs kunnen genieten van de brede blauwe afdalingen zoals Show Off en Dromedary (heerlijk, die namen, vind je niet?).  Aan de Chalet Slope zijde vind je mooie pistes tussen de bomen door. De gevorderde skiërs en experts zullen zich voornamelijk op Eagle East, Chalet Slope en in de Knob Area begeven. De Knob stoeltjeslift brengt je naar het hoogste punt van het skigebied en vanaf hier kun je het laatste stuk naar Marmot Peak omhoog lopen. Daar wacht de Peak Run op je of kies je voor de poedersneeuw in de Dupres Bowl. Charlie’s Bowl is uitdagend en bestaat uit voornamelijk dubbelzwarte afdalingen. Aan de voet van de berg ligt het Caribou Chalet, de day lodge van Marmot Basin. Op de berg kom je Marmot’s Eagle Chalet en het Paradise Chalet tegen. Alle drie de lodges hebben eet- en drinkmogelijkheden en het grote terras van Marmot’s Eagle Chalet is een perfecte uitrustplek op een zonnige dag.

Sinds winter 17/18 en gitzwart: Tres Hombres

Goed nieuws voor de echte powderjunkies! Tres Hombres is in 2017/2018 toegevoegd als een nieuw gebied binnen het terrein van Marmot Basin van 18 hectare groot waar nagenoeg geen bomen te vinden zijn. Het is de speeltuin voor gevorderde powder junkies die zich graag wagen aan uitdagende afdalingen over bowls en chutes vol met poedersneeuw. De 5 nieuwe pistes die bij Tres Hombres horen, zijn te bereiken met de Paradise stoeltjeslift en hebben een gemiddelde hellingshoek van 32,13 graden met op de steilste punten zelfs een hoek van 45 graden. Tres Hombres gaat later in het seizoen open, als alle benodigde hekken en toegangspoorten op hun plek staan en de lawine- en veiligheidsteams van Marmot Basin het gebied hebben vrijgegeven.

TIP: maak dit seizoen van onze Sneeuwzekerdeal  voor een super scherpgeprijsde 9-daagse reis naar Jasper, inclusief vlucht, verblijf en skipas.

Marmot Basin

Wildlife experience in de Canadese Rockies

En ja, laten we vooral niet vergeten dat Jasper een National Park is. Dus wil je een dagje wat anders dan van de pistes suizen dan is er een ervaring die wel heel erg goed past bij dit gebied: de wildlife experience. Lees hier wat je daarvan kunt verwachten!

Elk op paar meter afstand

LEES OOK: 

Edmonton, de toegangspoort naar de Rockies!

10 Tips voor een familie wintersport in Jasper

Skisafari Offline in Alberta (Jasper – Lake Louise – Banff)