Page content

Fooi geven in Canada en Amerika, hoeveel geef je?

Fooi geven in Canada en Amerika, hoeveel geef je?

Het is in Canada gebruikelijk om fooi te geven in restaurants, bars en taxi’s want in de rekening zit geen toeslag voor de bediening. Een fooi ligt meestal rond de 15%, afhankelijk van de service. Als de bediening slecht was, volstaat een lager percentage maar niets geven is zeer ongebruikelijk, en zelfs erg onfatsoenlijk.

Hoeveel fooi moet je geven?

Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20 procent fooi. Voor een matige service 10 procent en bij slechte tot zeer slechte service 5 procent of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet. Dit heet service of gratuity included. Dan is extra fooi niet nodig.

De fooi wordt tegenwoordig bij het afrekenen op de creditcard machine aangegeven. Je kunt dan kiezen voor een ‘tip’ in een bedrag of een percentage. De naam van de serveerster wordt ook bij jouw afrekening geregistreerd. Je kunt er van uitgaan dat jouw fooi echt alleen voor de persoon is die jou heeft bediend. Er is geen gemeenschappelijke fooienpot. Als je in een bar iets gaat drinken is een fooi van 10 tot 20% overigens ook gebruikelijk.

Wait to be seated

De volgende gasten komen pas aan tafel als de tafel is schoongemaakt (‘wait to be seated’ is gebruikelijk) dus je kunt een fooi ook contant op de tafel achterlaten. Als iemand je koffer draagt, is 1  dollar per koffer een gebruikelijke fooi, het is dus handig om een aantal losse dollars op zak te hebben. Bij excursies is het gebruikelijk om de chauffeur of gids te tippen. In cafés en bars wordt een fooi naar eigen inzicht gegeven, meestal afgerond naar boven. Voor het kamermeisje in hotels wordt één of twee dollar per nacht achtergelaten.

wait-to-be-seated

Bij fastfoodketens (waar je zelf je eten en drinken haalt) zijn fooien ongebruikelijk. Ook de pompbediende bij benzinestations is een fooi geven niet nodig, het wordt niet verwacht, tenzij hij de ruit wast, dan is het gebruikelijk één of twee dollar te geven.

Lees meer in onze berichten Geld in Canada of Uit eten in Amerika of Canada: 5 tips

Else Schepers
Else Schepers is als ski touroperator actief. Op deze website deelt ze samen met haar team en gastbloggers insidertips en ervaringen om je te inspireren voor een winterse droomreis naar Canada of Amerika.