Page content

Jasper, geheime winterparel in Alberta

Jasper, geheime winterparel in Alberta

Wil je skiën in de Canadese Rocky Mountains dan liggen skiresorts als Banff en Lake Louise voor de hand. Maar ruim 200 kilometer verder ligt skiresort Jasper mooi te wezen in zijn eigen Nationale Park. De inwoners van Alberta zijn er lyrisch over en noemen het hun hidden gem. Josee ging op onderzoek uit.

Onderdompeling in de natuur

Wat is het wat Jasper nou zo bijzonder maakt? Ik hoor lofuitingen als: “de natuur! Nooit druk op de pistes ! De laid-back sfeer in het dorp!”. Ik besloot om zelf een kijkje te nemen deze zomer (kon niet wachten op de winter!). Via Edmonton reisde ik met de Via Rail naar Jasper, een treinrit van zo’n 5 uur. Dankzij de wagons met glazen panoramadek (!) zoom je langzaam maar zeker in op de fantastische setting van dit kleine bergstadje: de Rocky Mountains. Een geweldige smaakmaker die alle zintuigen op scherp zet. Wat staat er nog meer op het bergmenu?

jasper-winter Jasper-Marmot-Basin

Authentiek dorp met relaxte sfeer

Jasper is authentiek, klein en heeft een gezellige hoofdstraat. Karakteristieke gevels, waarachter kleine en grote winkels, bars en restaurants. Heerlijke namen van eettenten als Evil’s Dave Grill en Papa George’s Restaurant (beide aanraders!). Een absolute must-do is de Jasper Brewing Co. Opgericht door een echte Jasperite (inwoner van Jasper) die de loterij won en besloot zijn droom te realiseren: een eigen brouwerij beginnen. En met succes want deze gezellige hangout vind je nu ook in Banff. Al deze adresjes benadrukken de relaxte sfeer die je hier vindt. Inderdaad: laid-back. Gerund door locals die vriendelijk, enthousiast en trots zijn op de highlights van Jasper.

NIEUW dit winterseizoen: Downtown Foodie Tour

Een andere manier om snel bekend te raken met de lokale hotspots is om mee te gaan met de Downtown Foodie Tour. Tijdens een drie-uur durende wandeling door het dorpje ontdek je de beste en leukste culinaire adresjes, proef je van typisch Canadese gerechten, geniet je van de smaak van wild uit de Rockies en drink je lokaal gebrouwen biertjes. Bovendien hoor je de beste verhalen over dit stadje tijdens de wandeling die ca. 1,5 kilometer bedraagt.Vegetariër of een glutenallergie? Geen probleem, ook dan kun je deelnemen. Prijs € 90 inclusief 4 x gerecht en 4 x drankje bij 4 verschillende restaurants.

Skigebied met bijna 100 pistes

En hoogtepunten genoeg, zo blijkt. Ik ontmoet de hotelmanager van het waanzinnig mooi gelegen Fairmont Hotel, net buiten het dorp. Hij vertrouwt mij toe dat hij de ‘luckiest manager on earth is’ want elk vrij wintermoment is hij te vinden in het skigebied van Jasper, Marmot Basin.  91 pistes tussen 1700 en 2600 meter, 30% groen, 30% blauw en 40% zwart. Hij roemt de sneeuw, de pistes en off-piste mogelijkheden. Volgens hem “the best you can get”.

Jasper-Marmot-Basin

IJswandelen, wilde dieren, sterrenkijken en het noorderlicht

Maar er is meer. Zoals Maligne Canyon. Een prachtige kloof in een bosrijk gebied op zo’n 5 km van het dorp. Geweldige spot om ’s zomer te hiken. Ik loop echter meteen warm voor hun winterprogramma. Je kunt hier niet alleen ijswandelen op het bevroren water van de rivier diep beneden, maar zelfs de bevroren watervallen beklimmen. Een geweldige activiteit, zeg ik uit eigen ervaring! En deze bijzondere excursie blijkt slechts het topje van de ijsberg. Jasper is de koning van unieke winteractiviteiten.  Wat te denken van een wildlife tour (op zoek naar wolven, beren, elanden en coyotes) en sterrenkijken. Pardon? Ja, Jasper is officieel erkend als Dark Sky Preserve. Dankzij het ongerepte landschap en het reflecteren van de sneeuw is dit een van ’s werelds beste plekken om de sterrenhemel te bewonderen. En het wordt nog indrukwekkender door de lens van de mega-telescoop in het Jasper Planetarium. Bovendien dikke kans dat je het noorderlicht ziet. Dit natuurverschijnsel is hier meer regel dan uitzondering. Zelfs tijdens mijn bezoek deze zomer heb ik het aurora alert ongelovig in de wind geslagen en – zoals later bleek- deze unieke ervaring gemist.

Jasper-paardenslee ijsklimmen-jasper Jasper-parel-in-canada

Verborgen schoonheid

Als ik de volgende dag met de Skytram-gondel naar de top van Whistlers Mountain zoef (niet te verwarren met het skigebied Whistler), 2777 meter hoog, dan besef ik pas op wat voor bijzondere plek ik ben. Behalve de vage contouren van het dorpje zie ik rondom mij heen bergtoppen, meren en bossen. Verder geen enkele bebouwing. Niets. Helemaal niets. Wowmomentje! Mijn gids Rogier – een Nederlander die hier al 30 jaar woont en werkt – verwoordt dan ook perfect waarom Jasper een geheim pareltje is: “ In Banff zie je meteen de schoonheid van het landschap. In Jasper moet je er misschien wat meer moeite voor doen maar dan krijg je ook wel de hoofdprijs”.

TIP: wil je deze winter naar Jasper, kijk dan naar de unieke Sneeuwzekerdeal  die we dit seizoen hebben samengesteld, met vlucht, verblijf en skipas.

LEES OOK:

Supertip: van het vliegtuig meteen de bus in naar Jasper! 

10 tips voor een familie wintersportvakantie in Jasper

Bij wie mag je gratis ski’s meenemen in het vliegtuig?