Page content

Goed nieuws: La Nina, de Lady of Winter komt eraan!

Goed nieuws: La Nina, de Lady of Winter komt eraan!

Het is semi-officieel maar alle tekenen wijzen erop: La Nina is coming! En zo’n weerbericht is vooral goed nieuws voor wintersporters.

Canada La nina

Als je nog twijfelt waar je deze winter wilt gaan skiën of snowboarden, overweeg dan om dit seizoen te kiezen voor Canada of Amerika. Door de komst van La Nina wordt er in de Canadese noordwestelijke staten British Columbia en Alberta en in de Amerikaanse staten Montana, Utah en Colorado heel veel sneeuw verwacht.

La Nina, sneeuwkoningin

Waar hebben we het over? Wellicht gaan er belletjes rinkelen als we El Nino roepen. Dit weerfenomeen zorgt voor een opwarming van het zeewater in de Stille Oceaan. Dit ontregelt het klimaat in het zuidelijk halfrond: Azië, Australië, Afrika en Zuid-Amerika. Gevolg: grote droogte en heel veel regen. De journaalbeelden van extreme droogte in Afrika, de bosbranden in Australië en de recente overstromingen in Zuid-Amerika spreken voor zich. Alles wat El Nino doet, doet la Nina in tegenstelde vorm. Dus de opwarming van het water wordt – as we write – volledig tenietgedaan met een fikse koeling van de Stille Oceaan.

La Nina 2016 2017

Witte wintervoorspelling

Als je op YouTube kijkt dan struikelen de Amerikaanse meteorologen bijna over elkaar heen met een eerste wintervoorspelling. We zien bontgekleurde kaarten en horen allerlei vaktermen, maar over één ding zijn ze het eens: na de heftige El Nino van vorig jaar voorspellen ze een turbulent optreden van La Nina tijdens het komend winterseizoen.

Gebeurtenissen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Maar dat is wel waar weermannen zich op baseren. Zo vergeleken ze het huidige weerpatroon met die van de laatste mega El Nino/La Nina in 1997/1998. En dat lijkt tot nu bijna exact dezelfde lijn te volgen.

La Nina winter 2016 2017

Noord-Amerika en Canada profiteren

Goed, wij zijn geen meteorologen, wij willen alleen maar weten: what’s in it for us? Nou, als hardcore sneeuwliefhebbers niets dan goeds. Men schat 75% kans  op een La Nina winter, wat zoveel wil zeggen als heel veel sneeuw. Denk veel poedersneeuw! Dan met name voor het noordwestelijk halfrond, waar Noord Amerika en Canada de meeste vruchten… eeh vlokken van plukt. Klinkt als muziek in onze oren!

Waar moet je zijn?

Wil je weten welke wintersportresorts hier het meest van gaan profiteren? We zetten ze even voor je op een rij:

Noord Amerika:

Canada:

Dus begin alvast maar met sparen, trainen, slijpen, waxen want gezien het feit dat La Nina zich ongeveer om de 3 tot 7 jaar manifesteert, zeggen wij: take your chances and go for it… THIS WINTER!

Vraag nu een offerte aan!

 

Else Schepers
Else Schepers is als ski touroperator actief. Op deze website deelt ze samen met haar team en gastbloggers insidertips en ervaringen om je te inspireren voor een winterse droomreis naar Canada of Amerika.