Skisafari in Canada: ook een geweldige roadtrip!

Skisafari in Canada: ook een geweldige roadtrip!

Skisafari21 september 2023
Josee Schouten

Als je een skisafari in Canada wilt doen dan ligt je focus waarschijnlijk op waar je wilt skiën en welke skigebieden je wilt of kunt aandoen. Dit betekent automatisch dat er aardig wat reiskilometers gaan worden afgelegd. Josee ondervond dat juist die etappes een extra dimensie geven aan zo’n skisafari. Samen met Else maakte ze een ski- én roadtrip langs zeven skigebieden in Alberta en British Columbia en ze keek haar ogen uit. Hier haar verslag.

~ It’s not the destination, it’s the journey! ~ Ralph Waldo Emerson

On the road: van Calgary naar Fernie

Het is half maart. Onze aankomst in Calgary is zonnig én wit. Ja de winter duurt hier lang. Dat is ook het grote voordeel van skiën in noordwestelijk Canada. Er valt hier elk seizoen zoveel sneeuw dat tot ver in april, ja zelfs tot begin mei kan worden geskied. Wij gaan het ervaren! Met onze stoere huurjeep beginnen we aan onze eigen Powder Highway Safari, een roadtrip naar zeven populaire skigebieden: Fernie, Kimberley, Red Mountain, Whitewater, Revelstoke, Kicking Horse en Banff/Lake Louise.

Met onze stoere huurjeep beginnen we aan onze eigen Powder Highway Safari

Vanaf de luchthaven zetten we koers richting Fernie, een rit van zo’n 300 kilometer over louter snelwegen en door vlak landschap. Beetje saai, maar wel net zo relaxed, na een lange vlucht en met de jetlag in ons lijf. 

Lees hier meer over Fernie en het skigebied

Van Fernie naar Kimberley 

Na 2 geweldige skidagen in Fernie maken we ons op voor de volgende bestemming: Kimberley. De weergoden zijn met ons; het is zonovergoten en de route van zo’n 120 kilometer over Crowsnest Highway is prachtig. We rijden door een schilderachtig landschap van uitgestrekte valleien en majestueuze bergketens aan onze linkerhand. 

Onderweg naar Kimberley

Het kost ons slechts anderhalf uur om in Kimberley skiresort aan te komen. Aangezien we vroeg zijn vertrokken en onze skikleding al aan hebben, gaan we van de parking meteen door naar de skilift. Want op zo’n mooie dag geldt; no time to waste! Bovendien switcht Canada vroeger dan bij ons (half maart) van winter- naar zomertijd, dus dat extra uur pakken we lekker mee op de pistes. We genieten na van een fantastische skidag tijdens onze après op het centrale plein, totdat pas om 18.00 uur (!) de zon achter de bergen verdwijnt. Wat een dag! 

Sunset in Kimberley

Lees hier meer over Kimberley en het skigebied

Van Kimberley naar Red Mountain

Vandaag een lange rit van 275 kilometer. We hebben echter een voordeeltje want we gaan een andere tijdzone in. Daardoor wordt de rit van 3,5 uur volgens de klok op onze eindbestemming in 2,5 uur beslecht. De route brengt mij weer op het puntje van de bijrijdersstoel. Het eerste deel van de rit rijden we door Beaver Valley, een smalle vallei, afgezoomd door enerzijds de Selkirk Mountains en anderzijds de South Koothenays, onderdeel van de Kootenay Rockies. Na Selmo beginnen we langzaam te klimmen op weg naar de Kootenay Pass (1774 mtr). Verwacht hier geen haarspeldbochten; dat kennen ze hier niet. Is ook niet te doen voor de grote trucks die je hier in veelvoud omhoog ziet kruipen. Voor onze zwarte vriend op wielen én voor mij als passagier is de weg omhoog én omlaag in slechts twee woorden te omschrijven: puur genieten! Als we weer in de vallei zijn aangekomen doen we een koffiepauze in Creston. Overduidelijk het epicentrum van de fruitteelt waar deze vallei bekend om staat. Het laatste traject is appeltje-eitje maar de passage door het industriestadje Trail is wel even schrikken. Je verwacht het niet in zo’n natuurlijk landschap maar dit industriestadje laat nog duidelijk de sporen zien van zijn oorspronkelijke bestaansrecht als centrum van lood- en zinksmelterij. Dat zijn we echter zo weer vergeten als we 15 minuten later door het übercharmante Rossland rijden en uiteindelijk aankomen in het skiresort van Red Mountain. Tijd om de benen te strekken. Beter nog: tijd om de ski’s onder te doen! 

Onderweg naar Red Mountain

Lees hier meer over Red Mountain en het skigebied

Van Red Mountain naar Nelson

In een uur rijden we van Red Mountain naar Nelson. Deze stad geldt als basis voor skiën in het gebied van Whitewater. Want behalve een fantastische lodge met geweldig eten (waar hele kookboeken van zijn geschreven!) biedt dit skigebied geen logeeropties op hoogte. Maar het is niet ver, in ongeveer 20 minuten ben je van de stad op de piste.  

Nelson, de stad als basis voor skiën in het gebied van Whitewater

Lees hier meer over Whitewater en het skigebied

Ook interessant: onze tips over autorijden in de winter in Canada

Van Nelson naar Revelstoke

De rit van vandaag (250 km) wordt een bijzondere, want we gaan het water op! Maar voordat het zover is, laten we het water eerst letterlijk links liggen. Kilometerslang leidt de Highway ons langs de stroom van de Kootenay River en verderop langs de Slocan River, uitmondend in Slocan Lake. Het meer is voor de helft nog bevroren en de weerspiegeling van de besneeuwde Selkirk en Valhalla bergkammen in het water zorgt voor bijna surrealistische beelden. We stoppen net voor het stadje Slocan om dit even goed in ons op te nemen, want dit is zó adembenemend mooi! Maar er wacht ons nog veel meer meer! Na de hele rechteroever van Slocan Lake te hebben beslecht, passeren we nog Summit Lake en worden we getrakteerd op een route van 40 kilometer langs Upper Arrow Lake. We willen overal wel even een stop maken maar we moeten ook de tijd in de gaten houden, want de boot wacht niet op ons. Jazeker, in Galena Bay moeten we de ferry nemen om ons naar de overkant te laten brengen, naar Shelter Bay. 

Ferry in Galena Bay

De ferry gaat 1 x per uur dus timing is everything (insidertip: mocht je nét te laat zijn of gewoon rustig aan willen doen, dan kun je een wellnessstop maken bij de Halcyon Springs, op 40 km (25 min) voor Galena). De ferry – niet meer dan een enorm ponton - is gratis en de vaart duurt ca. 30 minuten. We stappen uit de auto tijdens de overtocht en genieten van het geweldige uitzicht op de Valhalla gletsjers, links van Shelter Bay. Bijna verzadigd na zoveel impressies rijden we de laatste 50 kilometer over de BC Highway naar Revelstoke bijna op automatische piloot. Bijna ja, want de nog deels bevroren Columbia River rechts van ons kunnen we eenvoudigweg niet negeren. De vele bomen belemmeren echter een goed zicht op de rivier. Maar dat vrije zicht krijgen we de volgende dag, als we klaarstaan voor de afdaling over de Snow Rodeo Run. Wow! Ski with a view, absoluut een aanvullend pluspunt van skiën in Revelstoke! 

Skien in Revelstoke met fantastisch uitzicht

Lees hier meer over Revelstoke en het skigebied

Revelstoke – Kicking Horse 

We gaan er eens goed voor zitten. Deze etappe van 159 kilometer over de beroemde Trans Canada Highway gaat dwars door het majestueuze Selkirk bergmassief en Glacier National Park. Het landschap om ons heen wordt steeds robuuster, hoger en imposanter. De route biedt adembenemende uitzichten op de met sneeuw bedekte bergtoppen en de dichte bossen. We klimmen langzaam maar zeker naar 1330 meter hoogte om de beroemde Rogers Pass te passeren. 

Glacier National Park naar Rogers Pass

Dankzij deze bergpas werd het eind 19e eeuw mogelijk om een spoorlijn te realiseren van kust-tot-kust. In het Discovery Center aldaar kun je alles ontdekken over de aanleg, de uitdagingen en de natuur rondom. Ook voor ons voelt het als een mijlpaal en voldaan dalen we af naar Golden om daar de afslag te nemen naar Kicking Horse.

Lees hier meer over Kicking Horse en het skigebied

Kicking Horse naar Banff 

Voor de rit naar onze laatste skibestemming Banff hoeven we simpelweg de Trans Canada Highway weer op te pikken bij Golden. De etappe van 150 kilometer brengt ons langzaam maar zeker naar de echte Rocky Mountains. 

Onderweg naar Banff

Terwijl het berglandschap om ons heen steeds grootser wordt, voelen wij ons steeds kleiner. Een soort David versus Goliath, maar dan andersom. Via Field en Lake Louise naderen we Banff en zijn National Park. We spotten de eerste gletsjers. Wat een natuurschoon en wat een grandeur! Het is by far de meest indrukwekkende entree naar onze laatste skibestemming, Banff. 

Josee in Banff

Inderdaad, het is hier zo groots en weids dat er maar liefst drie skigebieden zijn om dit alles te verkennen: Mount Norquay, Sunshine Village en Lake Louise. Oftewel de SkiBig3. We worden nog getrakteerd op een nachtje sneeuw en als we de volgende dag uit de gondel stappen bij Sunshine Village kijken we elkaar aan: wat een finale! 

Skien in Sunshine

Lees hier meer over Banff en het skigebied

Lees hier meer over Lake Louise en het skigebied

Conclusie: een skisafari is veel meer dan alleen maar hoogtepunten beleven in en op de bergen. De weg naar elke nieuwe skibestemming tussendoor versterkt het gevoel dat je in een andere wereld bent en gewoon een geweldig avontuur in amazing Canada beleeft!

Afstanden tabel skisafari in Canada

LEES OOK: 

Autohuur in Canada: dit wil je weten

Skisafari in Canada? Bekijk onze suggesties

Er zijn twee websites die we je van harte willen aanbevelen. Je kunt er de lokale weer condities en eventuele wegafsluitingen vinden. Voor de provincie British Columbia klik hier voor meer informatie en voor de provincie Alberta klik hier voor meer informatie.

Andere blogs in deze categorie:

OFFERTE AANVRAGEN
Maak deze winter jouw droomvakantie
Vraag offerte