Page content

Sundance & Redford: allebei woest aantrekkelijk

Sundance & Redford: allebei woest aantrekkelijk

Skiën in Utah’s skiresort Sundance is een beleving waarbij je constant om je heen kijkt. En niet alléén vanwege de mooie natuurNee, ook om te kijken of je de beroemde eigenaar van deze kleine, intieme skiberg ziet skiën!

Sundance Mountain Resort

Sundance is een prachtig intiem skiresort op een uurtje rijden van Salt Lake City Airport, gelegen in een overweldigende natuur van bergen en bos. En daar dwars doorheen pistes die je een regelrechte adrenalinekick geven. Het is niet groot, maar wel heel gevarieerd en telkens met waanzinnige uitzichten. De pistes zijn breed en meanderen door de bossen naar beneden. Ga je met de stoeltjeslift Arrow Head naar boven, dan kunnen de daredevils ook kiezen voor de links gelegen Bisshop’s Bowl. Deze enorme kom is een eldorado voor off-piste skiërs met tal van trails. Else regelde tijdens haar bezoek zelfs een privé-gids voor onze gasten, luister maar:

Als je wilt skiën in Utah zorgen wij voor een gratis gids op de pistes, bekijk hier het filmpje van David in Sundance.

Geplaatst door Wintersport Canada Amerika op Zaterdag 11 maart 2017

Ken je klassiekers

Maar wat mijn hart sneller doet kloppen aan mijn verblijf in Sundance: dit dorp is eigendom, woonplaats en skidomein van…. Robert Redford! OMG, stel je voor dat je misschien straks naast hem in de skilift zit!Ach ja, wie kent ‘m niet. Robert is inmiddels 80 jaar maar nog altijd alive & kicking! Doorgebroken als filmster in 1969 (!) met de klassieke cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid. Een film echter ver voor mijn tijd, dus ik denk eerder terug aan zijn stoere rol in Out of Africa (1985) en zijn hoge knuffelgehalte in The Horse Whisperer (1998). Die ogen, die zwijgzame en toch alles zeggende blik…

Robert-Redford

Robert Redford: passie voor de natuur

Ok we dwalen af. Spatte hij als acteur met al zijn passie en inlevingsvermogen van het witte doek, in real life toont hij diezelfde geestdrift. Als fervent natuurliefhebber en skiër (nog steeds!) kaapte hij in 1969 dit indrukwekkend stukje natuur – voormalig thuisgebied van de Ute-Indianen – weg voor de neus van gretige projectontwikkelaars. Zij maakten al handenwrijvend plannen voor een nieuw groots vakantieresort met extra large hotels, condominiums en winkelcentra. Robert stak daar een stokje voor. Hij wilde de natuur behouden en er slechts een handjevol bebouwing toelaten. Aldus geschiedde.

Sundance, kleinschalig en artistiek

Tot op de dag van vandaag vind je in Sundance slechts zo’n 100 mountain lodges en homes, waaronder enkele als kleinschalig hotel of B&B functioneren. En nee, de naam is niet ontleend aan bovengenoemde film maar aan het zonlicht dat danst op de omringende bergtoppen. Vele bevriende schrijvers, cineasten en acteurs vonden hun weg naar Sundance en inspireerden elkaar in deze natuurlijke omgeving tot nieuwe artistieke werken. Dit bracht Robert Redford en zijn Sundance Institute op het idee om een jaarlijks filmfestival te organiseren, met als doel om onafhankelijke filmmakers een podium te bieden voor een groot en internationaal publiek. Vanaf 1981 werd dit evenement officieel omgedoopt tot het Sundance Film Festival.

Sundance skiresort Utah

Sundance Film Festival 2019: 24 januari tot 3 februari

Inmiddels is dit filmfestijn uitgegroeid tot het op één na grootste filmevent – na Cannes – met jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers. Een event van zo’n formaat past natuurlijk never-nooit meer in Sundance, dus is dit uitgewaaierd over Park City en Salt Lake City.  In januari zijn gedurende 10 dagen en verspreid over 15 theaters zo’n 110 films en documentaires te zien.

In de line-up is van 2018 was te zien dat de klimaatverandering – net als in 2017, toen Al Gore’s Unconvenient Truth 2 hier debuteerde – een belangrijk thema vormt. Zo werd in Inventing Tomorrow een groepje van jonge aankomende wetenschappers van over de hele wereld gevolgd, die zich voorbereiden op de International Science and Engineering Fair. Hun kijk op de wereldbedreigingen die tevens hun toekomstbeeld bepalen gaf een fascinerende invalshoek. Daarnaast was er aandacht voor de uiterst actuele conversaties over en malversaties met slachtoffers van seksueel misbruik in de film Seeing Allred. Advocate Gloria Allred wordt gevolgd in haar strijd tegen het vrouwonvriendelijke gedrag van onder andere Bill Cosby en President Trump. Tevens werd met Our New President op een komische wijze en met veel ‘fake news’ naar Trump’s opmars naar het Witte Huis gekeken met daarbij de vermeende Russische inmenging.

En ben je toevallig in Sundance dan kun je natuurlijk ook een filmpje meepakken! Als je niet voor de films komt, kies dan een andere week om in Park City, Deer Valley of Sundance te gaan skiën want de hotelkamers zijn in deze periode een stuk duurder.

Ben je in Park City, dan zit je wel spot-on! Je kunt een rittenkaart, een passe-partout kopen of je gokt op een last-minute kaartje. Wil je én skiën én films kijken, opteer dan voor de Off-Peak Pass voor slechts $450 (!). Hiermee heb je vrij toegang tot alle films die vóór 11.00 uur en na 22.00 uur starten. Is dit een beetje teveel van het goeie, dan kun je nog altijd ‘filmsterren’ spotten in dé bar van Park City, ZOOM. Heel toevallig eigendom van – who else  – Robert Redford!

Else Schepers
Else Schepers is als ski touroperator actief. Op deze website deelt ze samen met haar team en gastbloggers insidertips en ervaringen om je te inspireren voor een winterse droomreis naar Canada of Amerika.