Page content

Edmonton, ijskoud de leukste stad in Alberta

Edmonton, ijskoud de leukste stad in Alberta

Plan je een wintertrip naar de Canadese Rockies dan is Edmonton een goeie aanvliegbestemming om alvast in de stemming te komen. Bovendien weten ze hier dondersgoed wat winterse ijspret betekent! Voor de bekende wintersportbestemmingen Banff, Lake Louise en Jasper vlieg je of naar Calgary of naar Edmonton. Of een mix van beide als je een skisafari plant. En ook al wil je nog zo snel die pistes op, geloof ons, een stopover in Edmonton is de perfecte opwarmer. Deze stad bruist van activiteiten die je helemaal in de wintersportsfeer brengen. Hier een klein overzicht:

ice-on-whyte-edmonton

Deep Freeze Festival – 12 en 13 januari 2019

Wij hebben de zeepkistenraces, in Edmonton heb je de deepvreezerraces! Een oude traditie van de grote Oekraïnse gemeenschap aldaar. Deze volledig uit ijs gehouwen kasten zijn het glijdend voorwerp over een ijstraject waar 2 teams het telkens tegen elkaar opnemen. Daarnaast ook aandacht voor creatief curling, schaatsen, wintermini golf en sledetochten. Zie hier een impressie. Meer info op de website van DeepFreeze.
Locatie: 118 Avenue NW&91 Street

Boardwalk Ice on Whyte  – 24 januari tot 3 februari 2019

Stel je eens voor: ruim 70 ton ijs dat wordt gedumpt om te worden bewerkt tot spectaculaire ijssculpturen. 10 Internationale teams beitelen er kwistig op los tijdens dit ijsfestival om fantastische ijskunstwerken te creëren. Dit jaar is er ook een Iglo waar je zelf aan de slag kunt met hamer en beitel. En voor de apré ga je naar de Ice Bar Tent waar je onder andere lokaal gebrouwd biertje kunt proeven.  Genoeg elementen om een bezoek te brengen aan het Boardwalk Ice on Whyte  Festival in de hotste wijk van Edmonton. Old Strathcona!

Locatie: Whyte Avenue bij Gateway Blvd (103 Street) in Old Strathcona

ice-on-whyte-festival

LEES OOK de insidertips van Nederlandse Josephine van Lier, al meer dan 20 jaar inwoonster van Edmonton.

Flying Canoë Volant, 31 januari, 1 en 2 februari 2019

Wat een prachtige manier om oude Franse banden te eren in de Franse wijk, het French Quarter van Edmonton! Er is van alles te doen maar onze aanrader is de wandeling door Mill Creek Ravine, die voor deze gelegenheid volledig is omgetoverd tot een magisch verlicht pad met onderweg muzikanten, ambachtelijke kunstenaars en verhalenvertellers.

Locatie: Mill Creek Ravine en La Cité francophone8627 Rue Marie-Anne-Gaboury (91 Street)

Flying Canoe Volant Tourism Edmonton

Silver Skate Festival – 8 tot 18 februari 2019

Als je bedenkt dat 1 op de 35 Canadezen Nederlandse wortels heeft is het geen wonder dat het oudste winterfestival Silverskate oorspronkelijk door Hollandse emigranten is opgezet. Dat wordt al verklaard als je ziet dat je je kunt inschrijven voor de Kortebaan Long-blade Skate Race (echt waar, zo heet het!). En dan is er ook nog zoiets als de Langebaan maar dat wordt de Northgate Skate Race genoemd. Dit alles vindt plaats in het William Hawrelak Park. Hier kun je nog meer winterse gezelligheid verwachten met muziek, eettentjes en tijdens de avonden prachtig verlichte  sneeuwsculpturen.

Locatie: Hawrelak Park, 9330 Groat Rd, Edmonton

TIP: ben je op een ander moment in Edmonton en wil je toch gaan schaatsen, kijk dan op deze lijst van alle schaatsmogelijkheden in Edmonton.

edmonton-silver-skate-festival

Edmonton Winter Castle – eind december/begin januari tot half maart 2019

En als je dan toch in het Hawrelak Park bent, neem dan een kijkje bij het spectaculaire Winter Kasteel, dat je een goed deel van de winter kunt bezoeken, maar dat is geheel afhankelijk van de weersomstandigheden, want alles, en dan ook echt alles is van ijs. De openingsdatum is gepland eind december en – als de weergoden zich van hun koudste kant laten zien – is het kasteel tot half maart te bewonderen. Het lijkt nog het meest op een enorme ijsgrot uit de film Narnia. Je kunt er doorheen lopen en de vooraf ingebouwde verlichting zorgt voor een magisch, surrealistische wereld. Een aanrader!

Open vanaf begin januari totdat het gaat smelten,  alle dagen m.u.v. dinsdag geopend tot 22 uur (zondag tot 20 uur). Online tickets zijn het voordeligst: $ 12,95 volw, $ 9,95 kind 4-11 jr.

edmonton_ice-castles_festival

edmonton_ice-castles_festival edmonton_ice-castles_festival

Voor de laatste informatie over alle activiteiten tijdens je stopover in Edmonton check de evenementenkalender van Explore Edmonton.

LEES OOK:
Edmonton, toegangspoort naar de Rockies
Sneeuwzekerdeal va € 929 incl, KLM vlucht Edmonton, verblijf en skipas 

Tekst: Josee Schouten Beeld: EdmontonTourism