Page content

Geld in Canada – Canadese dollar

Geld in Canada – Canadese dollar

In Canada wordt betaald met de Canadese dollar, niet te verwarren met de Amerikaanse dollar. Er wordt op bijna alle prijzen een tax berekend op de gepubliceerde verkoopprijzen, die zie je pas bij het afrekenen.

Canadese dollar in biljetten en munten

De Canadese dollar is de nationale munteenheid van Canada en wordt afgekort met de valuta code CAD. De biljetten zijn er in 100, 50, 20, 10 en 5 dollar. De munten van de Canadese dollar zijn beschikbaar in 2 dollar (ook wel een toonie genoemd), 1 dollar (loonie), 25¢ (quarter), 10¢ (dime) and 5¢ (nickel). In Canada worden geen munten meer van één cent uitgegeven. Contante aankopen worden op vijf cent naar boven of naar beneden  afgerond.

Kijk voor actuele koersinformatie op een online koersconverter.

Banken

Banken zijn op maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Veel banken in de grotere steden zijn tot later en in het weekend geopend. Geldautomaten zijn continu beschikbaar en zijn gekoppeld aan een of meerdere van de volgende netwerken: Interac, Cirrus of Plus. Om lokaal geld te pinnen met een bankpas zijn er geldautomaten beschikbaar, deze worden ATM’s of cashmachines genoemd.

De verkoopprijs is exclusief tax

In Canada wordt een sales tax berekend over activiteiten, maaltijden, souvenirs, kleding etc. Deze  (GST, Goods and Services Tax) is vijf procent op de meeste aankopen. Daarnaast is er een Provincial Sales Tax (PST) of de Harmonized Sales Tax (HST), deze tax varieert per provincie. Alberta is de enige provincie in Canada zonder provinciale belasting op aankopen (PST). De provincie Alberta is een grote uitzondering want in deze provincie wordt alleen de GST berekend, Alberta kent geen PST of HST wat shoppen in deze provincie uiterst aantrekkelijk maakt!

Bovengenoemde taxen worden niet meegenomen in de gepubliceerde verkoopprijzen maar wordt pas berekend bij het afrekenen. Dit is dus ook het geval in restaurants en cafés. Bij onze offertes is de belasting altijd inclusief in de prijs. Zowel de lokale als provinciale toeristenbelastingen zijn in de prijs verwerkt.

Creditcard: onmisbaar in Canada

In Canada is een creditcard onmisbaar, er kan overal mee betaald worden. Bij het inchecken in de accommodatie en bij het huren van een auto wordt standaard een creditcard als borgstelling gevraagd.  Traveller Cheques worden door de Canadezen net zo veel gebruikt als bankbiljetten. Bekende creditcards (MasterCard, Visa, American Express) worden geaccepteerd in de meeste commerciële instellingen, banken en wisselkantoren.

Lees ook: Fooi geven in Canada en Amerika