Page content

ETA reistoestemming voor Canada

ETA reistoestemming voor Canada

Vanaf 2016 is het voor reizigers naar Canada noodzakelijk om een Electronic Travel Authorization (ETA) te hebben als je aankomt in Canada per vliegtuig. Als je Canada via land of water binnenkomt is de ETA niet verplicht.

Canada voert  ETA systeem in

Canada volgt het voorbeeld van de Verenigde Staten en Australië door het implementeren van een eigen systeem om het reizen naar Canada te vergemakkelijken door middel van de Electronic Travel Authorization of ETA. Het is één van de initiatieven van het land om de illegale binnenkomst van niet-gewenste personen in Canada te beteugelen.

Wat is Electronic Travel Authorization?

De ETA is een document dat toestemming om naar Canada te reizen bevestigt. In plaats van toestemming te verkrijgen langs de gebruikelijke tijdrovende visum procedure, hoeft je alleen maar in te loggen op de officiële website van Citizenship and Immigration Canada (CIC), waarna de bevestiging binnen enkele minuten volgt, mits je voor de reis in aanmerking komt. Je kunt vervolgens een kopie van de ETA printen en deze neem je mee naar Canada met de andere verplichte reisdocumenten.

Wie heeft ETA nodig?

De ETA is onderdeel van een verbeterde grensbeveiliging tussen de Verenigde Staten en Canada. Momenteel legt de Verenigde Staten geen visumbeperkingen op aan Canadezen. Daarom is het het zeer waarschijnlijk dat de Amerikanen zullen worden vrijgesteld van de ETA. Bezoekers die  afkomstig zijn uit visa-vrijgestelde landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland, evenals reizigers uit een aantal Europese landen, zijn verplicht zijn een ETA aan te vragen. Reizigers afkomstig uit landen die geen visum-vrijstelling hebben, zullen geen ETA nodig hebben, aangezien ze toch nog steeds de huidige visum procedure moeten volgen.

Gezien het feit dat het systeem ontworpen is om op ongewenste personen te filteren, zullen mensen met een no-fly-order, mensen met een strafblad, en mogelijk ook mensen met een uitgewezen vluchtelingenstatus degenen zijn die toegang tot Canada ontzegd zal worden als het ETA systeem eenmaal in werking treedt.

Wat zijn de voordelen van de ETA?

Om een ETA te verkrijgen, moet iemand bepaalde biografische gegevens indienen, zoals naam en geboortedatum en biometrische gegevens zoals vingerafdrukken, waarna de reisverificatie online zal worden verwerkt. Omdat het ETA-systeem effectief ongewenste personen zal filteren lang voordat ze ook maar van plan zijn naar Canada te reizen, zal binnenkomst van mensen die wel in aanmerking komen om naar het land te reizen sneller en efficiënter gemaakt worden.

ETA Reistoestemming

De ETA voor Canada kan online aangevraagd worden. Daarvoor heb je een aantal dingen nodig: een geldig paspoort, een e-mail adres en een creditcard. Iedere persoon moet zijn eigen ETA aanvragen. Reis je bijvoorbeeld met vier personen, dan moet de ETA 4x aangevraagd worden. De kosten voor de ETA zijn 7 dollar per persoon. De ETA is vijf jaar geldig vanaf het moment van aanvragen.

Vraag hier je eTA reistoestemming aan

De Canadese overheid heeft een handige video gemaakt met meer informatie over de vragen die gesteld worden tijdens het aanvragen. Bekijk hier de video over eTA.

De goedkeuring voor de ETA krijg je binnen een paar minuten. Als je aanvraag nader beoordeeld dient te worden, krijg je dit binnen 72 uur te horen. Het is raadzaam een ETA ruim op tijd aan te vragen.

Vlieg je via Amerika naar Canada? Dan heb je ook een ESTA nodig, ESTA is de reistoestemming voor Amerika. Lees hier alles over de ESTA, de reistoestemming voor Amerika

Assistentie bij je ETA aanvraag nodig?

Bij Evisa application services kun je gebruik maken van een klantenservice, zowel telefonisch als per e-mail. Daarnaast is het mogelijk om bij dit servicebureau een betaling te doen met iDEAL of Bancontact/Mr Cash (als je geen creditcard bij de hand hebt bijvoorbeeld). Evisa application services controleert je aanvraag op eventuele fouten en vervolgens dienen zij de aanvraag in. De totale kosten voor de begeleiding en de ETA kosten zijn dan € 17 per persoon, Als je via Evisa je aanvraag wilt doen: klik dan hier.

Als je de aanvraag zelf wilt doen klik dan hier.