Page content

Reisdocumenten

Reisdocumenten

Voor Amerika en Canada heb je een visum nodig. Een elektronisch visum, ook wel ETA voor Canada en ESTA voor Amerika genoemd. Dit is een eenvoudig alternatief voor het visum dat je voorheen als Nederlander nodig had.

Reistoestemming versus visum

Een visum is iets anders dan een elektronische reistoestemming. Er zijn landen waar je als toerist zijnde een visum voor nodig hebt om daar te mogen verblijven en er zijn landen waarvoor je alleen een reistoestemming hoeft aan te vragen. Een visum moet je meestal van tevoren aanvragen, maar er zijn ook landen die je op het vliegveld een toeristenvisum geven als je daar op vakantie komt. Ga je binnen de EU op vakantie, dan heb je geen visum of reistoestemming nodig aangezien er binnen de EU vrij verkeer van personen is. Reistoestemming is een digitale toestemming die, indien hij wordt goedgekeurd, aangeeft dat jij naar het land mag reizen. Dat is geen garantie dat je bij de immigratie op het vliegveld ook het land binnenkomt, maar je mag in ieder geval naar het land reizen. Voorbeelden van landen die het systeem voor reistoestemming hanteren zijn bijvoorbeeld Canada (eTA), Amerika (ESTA), Australië (eVisitor) en Nieuw-Zeeland (Visa Waiver Visitor Visa).

Wat is een ESTA en eTA?

Amerika hanteert sinds enkele jaren het ESTA-systeem. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en komt neer op ‘reistoestemming om naar de Verenigde Staten te mogen reizen’. Burgers uit landen die meedoen aan het Visa Waiver Program hoeven voor een een vakantie of zakenreis korter dan negentig dagen geen visum aan te vragen. In dit geval volstaat een ESTA-reistoestemming. Die vraag je aan via de website van het U.S. Customs and Border Protection en kost veertien dollar per persoon, omgerekend iets minder dan 12,50 euro. Canada hanteert sinds 2016 een soortgelijk systeem genaamd Electronic Travel Authorization (eTA). Ook in dit geval gaat het om elektronische reistoestemming. Voor beide landen moet je voor vertrek toestemming aangevraagd hebben. Een eTA voor Canada kost zeven Canadese dollars, oftewel 4,60 euro op het moment van schrijven.

Hoe lang is een ETA of ESTA geldig?

Een ESTA (Amerika) is twee jaar geldig en een ETAA (Canada) is vijf jaar geldig. Dat betekent dat je binnen die termijn weer naar de Noord Amerika mag reizen zonder dat je een nieuwe reistoestemming hoeft aan te vragen. Dat is met name handig voor vakantiegangers die meerdere keren per jaar naar dit land gaan, want dat kan heel veel tijd schelen bij de immigratie. Amerika staat er om bekend dat de rijen bij de immigratie op de vliegvelden ellenlang zijn. Steeds meer vliegvelden plaatsen zogenaamde APC Kiosks. Deze Automated Passport Control Kiosks hebben al je reeds ingevulde gegevens. Bij de kiosk wordt een foto van je gemaakt en worden je vingerafdrukken geregistreerd. Door de nieuwe kiosk kan je veel sneller door de immigratie doordat je gebruik mag maken van kortere rijen.

Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, mag je met een elektronische reistoestemming tot drie maanden in Amerika en tot zes maanden in Canada verblijven. Als je langer wilt verblijven, dan moet je een visum aanvragen.

Geldigheid paspoort Amerika en Canada

Je moet over een geldig, machine-leesbaar paspoort beschikken om een ETA of ESTA aan te vragen. Ook kinderen en baby’s hebben een eigen, machine-leesbaar paspoort nodig. Officieel moet je ook een lege visumpagina hebben zodat de douane hier een stempel kan zetten. Het spreekt voor zich dat het paspoort geldig moet zijn op het moment dat​ je​ naar de Canada of de Verenigde Staten reist. Wat niet altijd even duidelijk is, is hoe lang je paspoort geldig moet zijn, soms wordt gezegd dat het paspoort nog na thuiskomst een bepaalde tijd geldig moet zijn, dat is niet correct. Het juiste antwoord is: het paspoort moet net zo lang geldig zijn als je verblijf in Noord Amerika.

Dit vermeldt het Amerikaanse Consulaat:

Does my Dutch passport have to be valid for six months beyond my date of departure from the United States? No. The United States and The Netherlands have a bilateral agreement whereby Dutch passports are recognized as valid for return to The Netherlands for a period of six months beyond the expiration date specified in the passport (and vice versa for American passports). However, the passport must still be valid for the length of the proposed trip. Thus, if planning a two month stay, the passport presented at the airport must be valid for at least that two month period, but does not have to be still valid for six months.

Je paspoort mag niet verlopen tijdens je verblijf. Het paspoort mag net nieuw zijn maar de nieuwigheid kan wel aanleiding zijn voor extra vragen van de immigratiedienst. En ondanks het feit dat de Amerikaanse overheid er niets over vermeldt is het raadzaam om een nieuw paspoort aan te vragen indien je gebruikte paspoort stempels bezit van bijvoorbeeld Irak of een ander land waarmee Amerika in onvrede leeft. Stel ​je​ bent in een, voor Amerika, vijandig land op vakantie geweest en je hebt een stempel van dat land in je paspoort staan dan zul je zeker grondiger dan gemiddeld ondervraagd worden waardoor er misschien problemen ontstaan bij de grenscontrole.

Ga je naar Amerika? Lees hier alles over ESTA

Ga je naar Canada? Lees hier alles over ETA