Page content

Reisdocumenten

Reisdocumenten

Voor Amerika heb je een visum nodig. Een elektronisch visum, ook wel een Electronic System for Travel Authorization (ESTA) genoemd. Het ESTA is een eenvoudig alternatief voor het visum dat je voorheen als Nederlander nodig had om toegang tot de VS te krijgen. Het elektronische document is het resultaat van het Visa Waiver Program (VWF). De bedoeling van dit samenwerkingsprogramma tussen de VS en diverse andere landen, waaronder Nederland, is om makkelijker toegang te kunnen krijgen tot Amerika.

Je mag, met een ESTA op zak, maximaal negentig dagen in de VS verblijven. Langer is niet toegestaan. Als je langer dan drie maanden in Amerika wilt blijven, kun je geen ESTA aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een ESTA moet je reisdoel vakantie, zakenreis of doorreis zijn. Als je niet in aanmerking komt voor een ESTA, moet je alsnog een ‘gewoon’ visum voor Amerika aanvragen. Lees hier alles over ESTA

Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit, mag je tot zes maanden in Canada verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Je hebt dus geen visum nodig voor Canada, maar er zijn wel andere reisdocumenten die je moet hebben. Zo moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van een retourticket of een ticket naar de volgende bestemming. Ook heb je een geldig paspoort nodig.

Per 15 maart 2016 wordt, net als in Amerika, de ETA ingevoerd in Canada. De ETA is de Canadese versie van de ESTA. Lees hier alles over ETA

Geldigheid paspoort Amerika en Canada

Je moet over een geldig, machine-leesbaar paspoort beschikken om een ETA of ESTA aan te vragen. Ook kinderen en baby’s hebben een eigen, machine-leesbaar paspoort nodig.

Als je naar Canada of Amerika gaat, moet je paspoort geldig zijn voor de duur van je verblijf. Officieel moet je ook een lege visumpagina hebben zodat de douane hier een stempel kan zetten.

Het spreekt voor zich dat het paspoort geldig moet zijn op het moment dat​ je​ naar de Canada of de Verenigde Staten reist. Wat niet altijd even duidelijk is, is hoe het zit met die geldigheid​. Moet een paspoort al wat ouder zijn of juist niet? En moet het paspoort nog een bepaalde tijd geldig zijn als​ je​ het land weer verlaat? Het antwoord is simpel: het paspoort moet net zo lang geldig zijn als je verblijf in Noord Amerika.

Dit vermeldt het Amerikaanse Consulaat:

Does my Dutch passport have to be valid for six months beyond my date of departure from the United States? No. The United States and The Netherlands have a bilateral agreement whereby Dutch passports are recognized as valid for return to The Netherlands for a period of six months beyond the expiration date specified in the passport (and vice versa for American passports). However, the passport must still be valid for the length of the proposed trip. Thus, if planning a two month stay, the passport presented at the airport must be valid for at least that two month period, but does not have to be still valid for six months.

Het mag dus niet tijdens je verblijf verlopen. Het paspoort mag net nieuw zijn maar de nieuwigheid kan wel aanleiding zijn voor extra vragen van de immigratiedienst. En ondanks het feit dat de Amerikaanse overheid er niets over vermeldt is het raadzaam om een nieuw paspoort aan te vragen indien je gebruikte paspoort stempels bezit van bijvoorbeeld Irak of een ander land waarmee Amerika in onvrede leeft. Stel ​je​ bent in een, voor Amerika, vijandig land op vakantie geweest en je hebt een stempel van dat land in je paspoort staan dan zul je zeker grondiger dan gemiddeld ondervraagd worden waardoor er misschien problemen ontstaan bij de grenscontrole.