Page content

Edmonton, de toegangspoort naar de Rockies!

Edmonton, de toegangspoort naar de Rockies!

Met de directe vlucht per KLM rechtstreeks naar Edmonton is er een hele interessante bestemming bijgekomen voor je skivakantie.

Je kunt een skivakantie in de Canaese Rockies perfect combineren met een start in deze fascinerende stad. Josee nam alvast een kijkje in Edmonton, de nieuwe toegangspoort naar de Rockies!

Stad van de overtreffende trap

Do you know that River Valley as our town greenspot is 22 times bigger than Central Park NYC? Deze woorden komen triomfantelijk uit de mond van Jon Schmieman, enthousiast vertegenwoordiger van het toeristenbureau. Geboren en getogen Edmontonian en zo trots als een pauw op de highlights van de stad. En daarvoor neemt hij graag zijn toevlucht tot superlatieven. Want met een geschiedenis die slechts 148 jaar geleden begon, is het vooral pronken met jonge veren.

Edmonton-city-ski Edmonton-city-winter

Het grootste natuurpark

En die zijn er genoeg, zowel manmade als natuurlijk geschapen. Neem bijvoorbeeld de North Saskatchewan river, die als een zwaard de stad in tweeën opdeelt. De noordelijke flank wordt opgevuld door downtowncenter. Hier brede avenues en streets, glanzende wolkenkrabbers naast lage, statige panden, de bouwstenen van een stad die nu zo’n 1.3 miljoen inwoners heeft. Hier ook veel internationale hotels zoals het nostalgisch chique Fairmont Hotel. Gelegen vlakbij de rivier, waardoor je meteen toegang hebt tot het grootste natuurlijke stadspark, River Valley. Deze groene zone langs beide oevers van de Saskatchewan is ’s winters een gigantische outdoor speeltuin. Zo kun je er heerlijk wandelen met sneeuwschoenen, langlaufen en zelfs skiën; er is een skilift!. Hilarisch om te doen is een segwaytochtje op heuse winterbanden (incl. les voor $49/uur). Voor de échte inthe-wide-open experience inclusief bijna 1000 bizons is Elk Island National Park – op zo’n 35 km buiten de stad, een echte aanrader!

Winterfestival Edmonton

Voor vertier, plezier en gezelligheid ga je naar de wijk Strathcona. De hoofdstraat Whyte Avenue is the place to be, met talloze barretjes, cafés en restaurants. Het is ook het decor voor vele culturele evenementen, waaronder het jaarlijkse Ice on Whyte Festival.  Een groot straatfestival met ijssculptuurwedstrijden, reusachtige ijsglijbanen, muziek, dans en eten! Het festival vindt meestal eind januari plaats.

Edmonton-city-ijsbaan  Edmonton-city-festival

Beste ontbijt van de stad

Typisch voor Noord Amerika – en dus ook Canada – is ontbijten buiten de deur. Vanuit het Westin, waar ik overnachtte,  is het slechts een paar minuten lopen naar De Dutch. Een op-en-top Nederlands Pannenkoekenhuis. En die belooft alles wat de naam zegt! Pannenkoeken, zoet of hartig, wentelteefjes, beschuit en zelfs Hollandse stroop. Uiteraard wel met een Canadese twist, dus met gebakken aardappelen, tomaten en bacon indien gewenst. De eigenaar verloochent zijn afkomst niet. Tal van foto’s in het verder trendy ingerichte restaurant verwijzen naar de oorsprong, Breda. Dat dit verder wordt opgeleukt met typisch Hollandse decoraties als een fiets, oranje lampen, tulpen en een speciale “wall of Dutch humour” zegt alles over de Hollandse cliché-symbolen. Maar ze staan er voor in de rij, elke ochtend!

Edmonton-city-de-dutch  De-dutch-pannenkoeken-edmonton

Het (bijna) grootste winkelcentrum ter wereld

Tot 2004 pronkte Edmonton met het predicaat grootste winkelcentrum ter wereld. Toen werd het stokje overgenomen door de Dubai Mall. Maar gelukkig kunnen ze nog altijd ’s werelds grootste golfslagbad en indoorpretpark – mét ’s werelds grootste triple loop rollercoaster – op hun conto schrijven. De West Edmonton Mall ligt op een half uur rijden vanuit de stad. Er zijn meer dan 800 winkels over een oppervlakte van maar liefst 115 voetbalvelden. Onmogelijk in 1 dag te bezoeken. Dus mijn tip: bedenk vooraf welke winkels je wilt bezoeken en regel een plattegrond! En oja, belangrijk weetje: Alberta heeft geen provinciale omzetbelasting, waardoor Edmonton één van de beste en meest voordelige winkelsteden van Canada is!

De snelste weg naar Jasper – Rocky Mountains

Wil je skiën in de Rocky Mountains, dan is Edmonton een ideaal startpunt. Zo jong deze stad ook is, zo oud dit fenomenale natuurgebied. De miljoenen jaren oude bergketen heeft geen kunstmatige ingreep nodig om tot superlatieven te komen, het is er gewoon. Altijd al geweest. Gletsjers, meren in alle kleuren blauw en bos, heel veel bos. Beren, herten, bergmarmotten.. een uitdaging om ze niet te zien! En skiresort Jasper ligt daar middenin. Zelfs door de Edmontonians “the hidden gem” genoemd. Mooie uitvalsbasis voor een bezoek aan de Icefields Parkway, Maligne Lake of Canyon. Maar ’s winters toch vooral het domein voor skiërs. Die komen voor de brede pistes, de champagnepowder en het gezellige centrum. En dit alles op ruim 3 uur rijden van Edmonton!

Lees ook: Jasper, geheime winterparel in Alberta