Page content

Geld in Amerika

Geld in Amerika

De nationale munt van de Verenigde Staten is de dollar, ook wel US Dollar genoemd (US $). De Amerikaanse dollar is verdeeld in honderd dollarcenten, oftewel cents (soms ook pennies genoemd).

De Amerikaanse dollar in munten

De volgende muntsoorten zijn er in Amerika : nickel (5 cent), dime (10 cent), quarter (25 cent), half dollar (50 cent) en dollar (100 cent). Deze laatste twee munten kom je tegenwoordig niet meer tegen in het betalingsverkeer.

Papieren geld in Amerika

Papieren geld is er in Amerika in 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollarbiljetten. Het meest geaccepteerd zijn de 1, 5, 10, 20 en 50 dollarbiljetten. Als je een twee dollar biljet tegen komt, bewaar deze dan, verzamelaars zijn er dol op! Met een 100 dollarbiljet ben je niet overal welkom, je ziet dan bij de entree vaak al een bordje met de tekst: No 100 dollar bills accepted. Het Amerikaanse geld is niet mooi, elk biljet heeft dezelfde kleur en ook hetzelfde formaat.

Contant geld in de VS

Als je op je wintersportvakantie geld nodig hebt kun je contant geld gebruiken maar het verdient aanbeveling om zoveel mogelijk met je credit card of betaalpas te doen. De Nederlandse of Belgische betaalpas met het Cirrus en/of Maestro logo kan ook in de Verenigde Staten worden gebruikt. Niet alleen mag je niet oneindig contact geld invoeren in Amerika, je stelt je daarnaast ook kwetsbaar op voor zakkenrollers.

Credit Card: de Amerikanen zijn er gek op

Credit cards wordt overal geaccepteerd en ook het meest gebruikt. De Amerikanen zijn gek op dit betaalmiddel en bijna alle Amerikanen hebben er meerdere van. De voordelen van de credit card zijn dat je nooit veel contact geld bij u hoeft te hebben en dat, mocht de credit card gestolen worden, je deze kunt blokkeren tegen misbruik. Sommige creditcard bieden nog een extra service door aankopen te verzekeren voor een bepaalde periode van drie maanden. Bij sommige services heb je zelfs verplicht een credit card nodig, zoals de borg voor een huurauto of een accommodatie.

Pinpas gebruiken in Amerika?

Je kunt met een betaalpas vaak gewoon geld opnemen in een geldautomaat. Je moet soms wel je bankpas aan laten passen om deze in Amerika te kunnen gebruiken, check dat met je bank! Een geldautomaat heet een ATM en je vindt ze in Amerika in winkelstraten en bij de betere supermarkten en soms zelfs bij tankstations. Je kunt ook Amerikaanse dollars opnemen met je creditcard maar hier worden vaak extra kosten voor gevraagd. Tip: Soms wordt er een pincode van meer dan 4 cijfers gevraagd maar dan werkt je 4 cijferige pincode ook. Sommige betalingen kun je zonder pincode doen.

Lees ook: Fooi geven in Canada en Amerika