Te duur? Te ver? Te moeilijk? Er zijn nogal wat vooroordelen over skiën in Noord Amerika. Lees hier een eerlijk en uitgebreid antwoord op meest gehoorde vragen.
Is een wintersportvakantie in Noord Amerika duur?
De hardnekkigste van alle vooroordelen over skiën in de Verenigde Staten en Canada is dat het heel kostbaar zou zijn. Daar valt veel tegenin te brengen, zeker nu de Canadese dollar een bijzonder gunstige koers heeft. Wat betreft de kosten van het verblijf is deze bewering echt onjuist: als je vier- en vijf sterren accommodaties in de Europese skigebieden vergelijkt met die in Noord-Amerika dan ben je in de VS en Canada echt goedkoper uit. Zo heeft de Fairmont-keten met luxe 5 sterren hotels wel tot 60 procent korting als je vroeg boekt. Je kunt in Canada goedkoper een hotel van vergelijkbaar niveau boeken dan in Ischgl (Oostenrijk) of Val Thorens (Frankrijk).
De basisprijs van Noord-Amerikaanse liftpassen ligt hoger dan in Europa maar daar staat tegenover dat de skigebieden goede aanbiedingen hebben voor vroege kopers. Soms tot 50% korting voordat het seizoen begonnen is, of twee voor de prijs van één. Dat soort stunts bestaan niet in de Alpen. Ook voor de vliegreis geldt dat de prijs interessant is als je je vlucht tijdig reserveert of van een actie gebruikmaakt (zoals onze aanbiedingen met Air Canada of met KLM). En het mooie is: de Nederlandse voorjaarsvakantie valt veel vroeger dan de Amerikaanse en Canadese spring breaks, dus je betaalt geen hoogseizoensprijzen zoals dan in Europa het geval is.
Conclusie: Als je slim kiest en er tijdig bij bent, hoeft wintersport in Noord-Amerika niet veel duurder te zijn dan in Europa.
Duurt de reis veel langer dan naar de Alpen?
Een van de grootste vooroordelen over skiën in Canada of de USA is dat het zo ver is. Kies je een rechtstreekse vlucht naar bijvoorbeeld Calgary of Vancouver dan heb je te maken met zo'n 9 uur vliegtijd en ter plekke ca. 1,5 uur rijden naar het dichtstbijzijnde skigebied. Dat kost niet meer tijd dan een autorit naar de meeste wintersportgebieden in de Alpen. En wat dacht je hiervan; wij vlogen vorig seizoen ’s morgens vroeg direct naar Salt Lake City en konden ’s middag als op de pistes staan van Park City. Hoe we dat deden, lees je hier! En met een eventuele jetlag valt het op dit vliegtraject reuze mee, lees het artikel 10 manieren om jetlag te voorkomen.
Conclusie: Welnee, je kunt al binnen 11 uur op een Noord-Amerikaanse piste staan! (en dat is net zo lang als een autoreis naar Val Thorens in Frankrijk)
Zijn Canada en Amerika alleen bestemmingen voor ski cracks?
We durven zelfs het tegenovergestelde te beweren: skiën in Noord-Amerika is heel geschikt voor skiërs van beginnend en gemiddeld niveau. Skiën gaat vaak makkelijker dan in Europa want de sneeuw is droger en lichter en daardoor kun je er eenvoudiger in draaien. Je hebt zelden last van ijzige pistes in de ochtend of slush in de namiddag. De sneeuwcondities zijn over het algemeen beter dan in de Alpen.
Met als summum de fameuze champagne-poedersneeuw (eens proberen en je bent verkocht), die voor alle niveaus een fantastische ervaring is. Vanwege alle poedersneeuw zijn de ski’s die je huurt breder dan in Europa, zelfs beginners kunnen daarmee uitstekend uit de voeten.
Conclusie: Nee, absoluut niet waar! Je vindt er ski-heaven voor wintersporters van elk niveau!
Het is zo druk op de pistes in Canada en Amerika?
Het omgekeerde is waar! Er zijn veel minder mensen aanwezig in een skigebied dan wij van Europa kennen. Sommige skigebieden in Europa lijken wel op een mierenhoop vergeleken bij Noord Amerikaanse skigebieden. Je kunt er zelfs uren op de pistes zijn zonder dat je iemand ziet! Komt bij dat veel van de ‘pistes’ in Noord-Amerika uitermate breed en rustig zijn. Noord-Amerikanen hebben het dan ook over de hectares van een skigebied en niet over pistekilometers. Het grote voordeel van al die weidsheid is dat je er nooit van je sokken wordt geskied zoals dat in de Alpen steeds vaker het geval is. En dat is voor veel wintersporters een hele geruststellende gedachte.
Anders dan in Europa is zo’n 40 procent van het pisteoppervlakte netjes geprepareerd. Voor de rest zijn het afdalingen die ook tussen de dennebomen doorvoeren, door dunne lagen poedersneeuw of zelfs door hele powder bowls. Dat laatste zijn geen enge diepe putten of zo, maar delen van de berghelling die holler zijn en waar dus extra veel sneeuw blijft liggen.
Conclusie: Nee, absoluut niet waar! Een van de belangrijkste kenmerken van skiën in Noord Amerika is de rust op de piste.
Er zijn toch geen rode pistes in Noord Amerika?
De piste symbolen en kleuren in Canada en Amerika zijn inderdaad anders dan in Europa. Een rode piste bestaat niet, die heet aan de overkant van de oceaan zwart. Dus de kleur bestaat niet, de gemiddelde piste bestaat wel degelijk! Terwijl een Europese zwarte piste overeenkomt met een dubbelzwarte piste (double black diamond) in Amerika of Canada. Kwestie van andere namen, dat is alles. Sterker nog, over het algemeen is het pisteniveau consequenter aangegeven dan in de Alpen, waar de ene zwarte piste de andere niet is. Zo zie je in Noord-Amerika ook borden waarop 2 kleuren staan, zodat je weet dat een blauwe piste een paar moeilijkere stukken bevat bijvoorbeeld.
Ook geweldig: in vrijwel alle Noord-Amerikaanse skigebieden lopen pistes voor gevorderden en beginners vlak naast elkaar op dezelfde helling. Daardoor kunnen skiërs van verschillende niveaus veel beter samen tochten maken. Je begint en eindigt op dezelfde plek, maar onderweg kiest ieder skiër een andere piste – die vaak letterlijk maar een paar tientallen meters van elkaar liggen (de ene wel en de ander niet geprepareerd bijvoorbeeld). Echt ideaal, want je komt als minder goede skiër dus ook nooit vast te zitten op een te moeilijk niveau. Vanaf het hoogste punt op de berg zijn er altijd makkelijke afdalingen.
Conclusie: Nee hoor, de Noord-Amerikaanse pistes hebben gewoon een ander kleursysteem. En sterker nog, er is op de berg vaak een betere spreiding van afdalingsniveaus dan in de Alpen.
Is het winterseizoen anders of kouder dan in Europa?
De winterperiode is gewoon gelijk aan die van Europa. Maar het fijnste skiën in Noord-Amerika is toch wel na de jaarwisseling, als je de meeste kans hebt op champagnepoeder(vanaf eind januari meer kans) en het een tikje warmer is. Want het is waar: Noord-Amerika is iets kouder, met name de skioorden in Canada, waar het gemiddeld zeker 5 graden kouder is dan in Amerika en zeker in de Alpen. Net als bij skiën in Scandinavië is dat prima te ondervangen met aangepaste kleding. Een paar extra laagjes en je hebt er geen last van. Wat lichturen betreft zit je ook ongeveer hetzelfde als in de Alpen, de skidagen zijn niet veel korter. En het goede is dat skigebieden in Noord-Amerika heel klantgericht zijn. Op een mooie zonnige dag blijven de liften gerust een uurtje langer open, dus je hebt vaak extra veel aan je dag. Diverse Canadese resorts gaan bovendien tot laat in het seizoen door, zoals Sunshine Village, waar lenteskiën tot mei duurt!
Conclusie: Het is in Canada kouder dan in Europa, en daar kun je je makkelijk op kleden.
Is heliskiën in Noord Amerika alleen voor experts?
Nee hoor, een heel gemiddelde skiër kan in een Amerikaans of Canadees skigebied prima meedoen aan een heliskitocht. Als je maar overweg kunt met poedersneeuw. En het is de moeite waard, want heliskiing is een waanzinnige ervaring. Zodra de helikopter weg is, hoor je een oorverdovende stilte en daarna trek je de eerste sporen op een nog puur witte helling… fantastisch! Lees hoe Josee het beleefde, echt een super ervaring! De natuur is sowieso indrukwekkend maar op deze manier kom je op wel heel mooie plekjes. Denk aan ongeveer 700 euro voor een dagtocht heliskiën. Een goedkoper alternatief is cat skiing, met een Snowcat of pistebully. Milieuvriendelijker en je komt op dezelfde geweldige afdalingen, alleen wel een stuk minder hoog. En zo zijn er nog veel meer bijzondere activiteiten (sledetochten, sneeuwwandelingen, Noorderlicht bekijken) die van een skivakantie in Noord-Amerika vaak een hele winter experience maken.
Conclusie: Heliskiën is net als de vele andere avontuurlijke sneeuwactiviteiten in Noord-Amerika niet exclusief bestemd voor skicracks of doorgewinterde poolreizigers. Er is enorm veel leuks te doen, ook als je een heel gemiddelde wintersporter bent.
Is de après-ski in Amerika en Canada minder gezellig?
De hela-hola-sfeer uit Oostenrijk zul je niet tegenkomen, maar er is wel degelijk après-ski in Amerika en Canada. Of Apré, zoals ze daar zeggen. Die is inderdaad anders dan in Europa, ten eerste omdat de bars over het algemeen niet direct onderaan de piste te vinden zijn. Je vindt in het dorp echter veel sfeervolle cafés, restaurants en clubs waar je een hele leuke avond kunt hebben. Zo vinden wij een Saloon in Utah die je gewoon NIET mag missen als je daar bent! Bijna niemand komt er in zijn skikleren, maar de sfeer is toch uiterst toegankelijk. Het maakt niet uit wat je aan hebt. Zelfs in de sjiekere tenten, waar je een goed glas wijn kunt drinken bij livemuziek, is het publiek heel gevarieerd. Je kunt er een miljonair naast een student zien zitten en dat gaat prachtig samen. Dezelfde bar kan ook steeds anders zijn qua sfeer, omdat er de ene avond Amerikaanse folkmuziek te horen is en er de volgende dag ineens een hippe DJ staat.
Lees ook onze insidertips voor leuke eet- en drinkadresjes in Aspen.
Conclusie: Après-ski is inderdaad anders dan in Europa. Doorzakken op je skischoenen gebeurt er bijna niet, al zie je wel groepen mensen een flesje bier drinken rond een kampvuur. Maar in de bars, restaurants en clubs van veel Noord-Amerikaanse skiresorts kun je wel degelijk een gezellige en toegankelijke après-skisfeer vinden.
Zo, je mag nu geen vooroordelen over skiën in Noord Amerika meer hebben. Wil je meer weten over wintersport in Canada of Amerika?
Lees alle insider tips van onze specialisten
Vraag een offerte op maat bij ons aan of bel ons op 020 211 7818.